donderdag 31 mei 2012

De bron van een afbeelding

Via de website van MindShift kwam ik op een artikel terecht waar prachtig uit de doeken wordt gedaan hoe je achter de bron van een plaatje kunt komen. Nodig om correct bronnen te kunnen vermelden. Zie hier de link naar het artikel.

Er staat een complete handleiding met printscreens, zodat het heel duidelijk is wat je moet doen. Kortom, een aanrader! En nu we toch bezig zijn: Je kunt je op de blog MindShift abonneren en daarmee veel interessante informatie ontdekken. Ik ben er blij mee.

zondag 20 mei 2012

CSI games

Learn forensic science and apply your knowledge!
Zo zie je maar weer wat een invloed een TV-serie kan hebben op het leren van de mens. Sinds de komst van de CSI-series stijgt de belangstelling van studenten voor opleidingen die zich met deze crime science bezig houden. Geef je opleiding iets van CSI mee in de naamgeving en succes verzekerd! Zo zijn er al verschillenden chemie-studievarianten die kunnen rekenen op een goede instroom.

Maar wil je als gewoon mens ook eens meedoen in het fascinerende domein van de crime science, doe dan een CSI-game!

Er zijn 4 verschillende cases, een vijfde is in de maak. Ik heb even de eerste case (rookie) bekeken. Je kunt vooraf een kennistest doen om verder te kunnen, nou dat lukte dus niet. Ik ging gewoon aan de studie. Er zit geen geluid bij, alles in in tekst en plaatjes, maar er zijn wel video's. Ik kreeg er een voorgeschoteld die ik eigenlijk niet verder wilde zien. Zeer leerzaam en leuk om te doen. Maar het lijkt me ook echt een mooie aanwinst als je het als docent bijvoorbeeld hebt over toxicology en de basisprincipes speels wilt uitleggen.

Enkele reviews:
-this is cool cause this is the type of stuff i want to get into. —Student
-I think it was awesome playing this game..It was pretty interesting and I learned how to use scientific METHOD. —Student
-amazing,i've never had the chance to visit this site when i was in college...very informative and interactive,...it adds on my previous knowledge on forensics...thanks very much.. —Teacher
-kinda fun,thrilling and educating since i'm a biology student —Student
-My students LOVE this site! —Teacher
-I've worked in a medical examiner's office, and I found this to be highly entertaining as well as informative. It's wonderful that this avenue of science is portrayed in an easy to understand manner that is also interesting. Educating people about science is always a valuable thing.

Ga het zelf eens uitproberen!

woensdag 16 mei 2012

Digital literacy

Onlangs ben ik op de Blackboard Teaching&Learning Conference in Antwerpen geweest. Wat was dat ontzettend leuk en interessant. Juist doordat alles rond Blackboard draaide, was er altijd met iedereen een bepaalde gemeenschappelijkheid en dus gespreksstof. Ervaringen uitwisselen, tips geven, dingen die niet lukken delen. De conferentie was goed opgezet met plenaire informatiebijeenkomsten door Blackboard en verschillende interessante workshops waar uit gekozen kon worden, dat is nog niet zo bijzonder. Wel bijzonder was dat het echt vroeg begon en de dag laat eindigde. En dan toch tot en met de laatste workshop fris blijven, een pluim voor de sprekers!

Highlights voor mij waren de roadmap, wat komen er veel interessante ontwikkelingen aan, en de mobile ontwikkelingen. Vandaag is de Blackboardmobile app van een update voorzien waardoor de student een toets kan doen via een mobile device! Daarnaast merkte je dat er veel aandacht is om de docent op een efficiëntere manier te laten werken. Beoordelen met rubrics, feedback geven en daarbij video inzetten, gebruik van analytics.

Ook een presentatie over een portfolio in Blackboard die als leermodule is opgezet en waarvoor widgets beschikbaar zijn. Maria Papaefthimiou presenteerde dit alles namens de University of Reading. Op haar blog vind je meer informatie.

Ikzelf heb een post geschreven voor onze icto website, over Digital literacy.

Volgend jaar ga ik er echt alles aan doen om weer naar de Blackboard T&L te kunnen gaan!

woensdag 9 mei 2012

Docenten enthousiasmeren? Houd een Inspiratiedate!

Gisteren was het 8 mei 2012, de dag van de Inspiratiedate van de academies Gezondheidszorg en Mens&Maatschappij! Met als ondertitel: Meester(lijk) en gezel(lig). En deze vlag dekte de lading uitstekend. Docenten willen best wel geïnspireerd worden, willen best wel eens wat proberen, maar de onderwijstaken kosten veel tijd. Dus was de opzet van onze Inspiratiedate als volgt:

Veel en korte presentaties,op een TEDx-achtige manier, van collega's die iets (meestal met ICT) in het onderwijs hebben uitgeprobeerd. Ook als je maar heel kort kunt komen, heeft het zin, want er is steeds een andere spreker. Vind je iets interessant? Dan kun je de collega benaderen. Vinden meer docenten iets interessant? Dan organiseren we een workshop!

Deze formule werkte geweldig! In 80 minuten kwamen er 10 sprekers plus een virtuele introductie door Dirk de Boe van Edushock aan bod. Ieder had 5 minuten, als de laatste minuut aanbrak was er een signaal dat de spreker moest afronden. Als allerlaatste was er een online evaluatie, met een heel goed resultaat! Er waren ruim 60 belangstellenden en de reacties waren zeer positief. vandaag is The day after en je zou verwachten dat het enthousiasme wat zou zijn geluwd. Niets is minder waar. Zoveel reacties dat het zo inspirerend is geweest, ook van mensen die niet geweest zijn. Die hebben het gevoel echt iets te hebben gemist en vragen wanneer er weer een Inspiratiedate georganiseerd wordt! Hebben we het gouden idee? Wij denken absoluut van wel.

Inmiddels zijn er meerdere academies die belangstelling hebben voor het draaiboek. Toverwoorden zijn volgens ons: kleinschaligheid, eigen collega's, kort en prikkelend! Daarna wel enkele vragen stellen om in kaart te brengen waar men meer van wil weten (tbv workshops) en wat men voor tips heeft.
Een Inspiratiedate is trouwens niet alleen mooi voor docenten die geïnspireerd willen worden. Ook de docent die "zijn/haar" trigger presenteert staat even in de spotlights.
Wat passeerde zoal de revue? Socrative, e-Pitch, kennisclips, audio/video feedback, video voor PR, Powerpoint voor formatief toetsen. En steeds de insteek die de docent daarbij gekozen heeft. Vooraf kregen de presenterende docenten de volgende leidraad: Je bent met een (ICT) tool aan de slag gegaan. Wat trok je aandacht zodat je er iets mee wilde gaan doen in je onderwijs. Welk idee had je daarbij voor ogen? Hoe heb je het aangepakt? Wat is het resultaat? Hoe zijn de reacties? Hoe ga je nu verder?

Tot slot: Ik hield zelf een presentatie over lokpaarden, dat was mijn grootste trigger van de Edushock Experience, zie blogpost. En het leuke is dat deze geweldige metafoor al door een aantal docenten is opgepakt!
 
Creative Commons-Licentie
Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported licentie