vrijdag 11 juni 2010

Wo, wat is Kno?

Vandaag op Gizmo het bericht dat het Californische bedrijf Kno een tablet met twee inklapbare aanraakschermen heeft geïntroduceerd. Zo kan er een eind komen aan het gesleep met zware studieboeken die alleen maar leesvoer zijn. Met de Kno komt het studieboek tot leven. De Kno is ontwikkeld vanuit gesprekken met studenten. Wat zouden zij graag willen in een studieboek van de toekomst?
Het bleek dat studenten multimedia-mogelijkheden zeker als een meerwaarde zien, maar dat ze tegelijkertijd de tastbare en visuele interactie misten die papieren studieboeken wel bieden. Zo willen zij graag twee grote pagina's tegelijkertijd kunnen bekijken, notities toevoegen, belangrijke passages onderstrepen of hun vinger op een tekstgedeelte leggen, terwijl ze onderhand iets anders aan het uitzoeken zijn. Dit zijn zaken die e-readers niet bieden. Er is echt naar de studenten geluisterd en het heeft de Kno opgeleverd:
Op de video is te zien dat de Kno een tablet-pc is met twee inklapbare aanraakschermen, toegang biedt tot een grote database aan onderwijspublicaties, Bluetooth-verbinding, draadloze toegang tot internet, rijke multimediacontent als HD-video en de mogelijkheid biedt om notities te maken, teksten te markeren en bladwijzers toe te voegen.

Kno Movie from Kno, Inc. on Vimeo.

Kno gaat ervan uit dat nu de belangrijke verschillen met papieren boeken weggenomen zijn en de extra mogelijkheden van tablets benut kunnen worden: studenten kunnen bijvoorbeeld makkelijk onderling informatie delen of, als ze een voor hen onbegrijpelijke term of zin zien, op één en hetzelfde apparaat uitleg in tekst of beeld opzoeken.

Specificaties van de Kno zijn twee kleurenschermen van 14,1" met een resolutie van 1440 x 900 pixels, een opslagcapaciteit van 16Gigabyte en een batterijduur tussen de zes en acht uur. De Kno weegt 2,475 kg.
De meeste teksten worden net als in papieren lesboeken op het formaat van een bladzijde weergegeven, waardoor er niet gescrolld hoeft te worden. De Kno ondersteunt verschillende e-reader formaten en documenttypen als PDF en Word.
Jammergenoeg is er nog geen prijs bekend.
Meer informatie bij Kno.

2 opmerkingen:

  1. Wauw, is dit dan de missing link tussen het boek en de e-reader? Ik vind het er heel goed uitzien en als 'studieboek' lijkt het me een uitkomst. Op mijn nachtkastje en op vakantie heb ik nog wel liever een knisperend papieren boek, maar voor zakelijk gebruik zou ik de Kno graag willen proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Om eerlijk te zijn, ik kan niet wachten tot dit in Nederland te koop is. Hangt wel een beetje van het prijskaartje af, maar toch!

    BeantwoordenVerwijderen

 
Creative Commons-Licentie
Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported licentie