zaterdag 21 april 2012

Slechte docenten!

Zaterdag 14 april twee berichten in de krant:
Veel leraren op de havo geven slecht les.
Juf Sandra krijgt energie van kramen.

Op het oog totaal verschillend, maar toch:
Kijkend naar de vele taken die docenten tegenwoordig naast hun core business moeten uitvoeren is het geen echt wonder dat zij dat niet allemaal kunnen bijbenen. Lesgeven, en liefst met moderne middelen om aan te sluiten bij de belevingswereld van hun leerlingen. Maar daarnaast: veelvuldig overleggen over onderwijsverniewing, hoe kan alles ook efficiënter, zich verder professionaliseren, werken aan deskundigheidsbevordering (soms moeten docenten verplicht aan de studie), de leerlingen/studenten monitoren en hun voortgang in de gaten houden, zorgen dat alle documentatie voor de inspectie/accreditatie op orde is, bewaken van de kwaliteit van het onderwijs, etc, etc. Allemaal heel belangrijke zaken maar met elkaar wel veel. Waar haal je als docent de energie nog vandaan. Het komt uit de lengte of uit de breedte. Let wel: Dit is geen pleidooi voor slechte docenten, maar wel voor enig begrip voor waar men mee te maken heeft. Ooit koos de docent voor het onderwijsvak, dat zou de hoofdmoot moeten zijn en niet het vergaderen, admninistreren en bijscholen.

En het bericht van Juf Sandra dan? Dat is een docente die heeft besloten de ratrace te verlaten. Zij kon geen onderwijs geven zoals haar dat altijd voor ogen stond, met aandacht voor de leerling. Zij heeft gekozen voor een nieuw vak. Een waar ze energie van krijgt en waar ze ook nog met kinderen bezig is: De kraamzorg.

Ik zie het als mijn taak om docenten zo goed mogelijk te adviseren en te ondersteunen bij de mogelijkheden die ICT kan bieden om niet alleen het onderwijs aantrekkelijker te maken voor de studenten maar ook leuker en efficiënter voor de docenten zelf. Tot slot nog de kanttekening dat er echt nog docenten zijn die ondanks alle drukte het toch aandurven om met nieuwe, innovatieve zaken in het onderwijs aan de slag te gaan. Deze docenten moeten gekoesterd worden, dat zijn de lokpaarden die elke organisatie nodig heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Creative Commons-Licentie
Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported licentie