woensdag 30 maart 2011

Salman Khan: Let's use video to reinvent education

Wie kent de video’s van de Khan-academy niet? Moeilijke begrippen eenvoudig online uitgelegd. De Khan-academy missie: Be a not-for-profit organisation with the goal of changing education for the better by providing a free world-class education to anyone anywhere.
Salman Khan was spreker bij TED en heeft daar een inspirerend (en ook humoristisch) verhaal gehouden.



Kennis opdoen doe je met de video’s en huiswerk maken doe je in de klas. Elke student doorloopt dit in zijn eigen tempo en een grafiek laat zien dat een langzame student toch na enkele weken een voorlopende student kan zijn of omgekeerd. Alles is tijd- en plaats onafhankelijk en de video wordt net zo lang en vaak bekeken als nodig is, er wordt geoefend. Leer wiskunde zoals je leert fietsen, focus op de fiets, blijf zitten, val maar klim er weer op, ga door, totdat je het kunt.

Er is zelfs een pilot waarbij er een overzicht is van leerlingen en hoever ze zijn met de video’s en dus het opdoen van kennis. Daar is zichtbaar wie goed gaat en wie vastloopt. De docent kan degene die vastloopt helpen, maar nog mooier is het dat een leerling die het deel wel snapt, zijn medeleerling helpt. Dit gebeurt dan in de klas maar ook daarbuiten kan de peer2peer tutoring plaatsvinden.
Kahns eindconclusie is dat we evolueren naar een global one world classroom waar men zelfstandig online leert en elkaar helpt over allerlei “grenzen” heen. Dit is pas transformatie van onderwijs!

De Khan-academy gebruiken als docent? Meld je aan en na inloggen kun je je studenten (die ook een account moeten hebben) vragen je toe te voegen als coach. Veel van de tools die getoond zijn in de video komen dan voor jou en je studenten beschikbaar. Ik ga dit uitproberen en kom er op terug. Met dank aan de AMM-collega die mij deze link doorstuurde!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 
Creative Commons-Licentie
Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported licentie