maandag 11 oktober 2010

Uitleg onderzoek weblectures bij INHolland

Tom Visscher van INHolland gaat met de mobiele Mediasiteset weblectures maken over het afstuderen. Hij legt uit hoe INHolland experimenteert.

Weblectures op de iPad

Pierre Gorissen (PiAir) heeft op YouTube een videootje geplaatst met als titel: Weblectures op de iPad. Door het ontbreken van Flash en/of Silverlight kunnen weblectures die gemaakt zijn met de reguliere systemen niet bekeken worden. Onder reguliere systemen versta ik Mediasite, Presentations2 Go en Echo 360. Maar ook Panopto, waar we bij Saxion mee werken, is gebaseerd op Silverlight.
Pierre noemt enkele opties die nog niet echt al goed werken, en op het einde noemt hij Vimeo. Nadeel zou het afschermen zijn. Maar de plaatser van de video kan de video afschermen met een wachtwoord en daarmee zelf bepalen wie de video mag bekijken. Dat gaat eenvoudig en is daarmee toegankelijker dan Pierre in zijn video aangeeft.
Als er van de weblecture een vodcast gemaakt kan worden, kun je de weblecture wel bekijken, maar je ziet de presentatie en hoort de audio; het videobeeld van de spreker zit er niet bij. De TUDelft heeft dat in samenwerking met Mediasite wel voor elkaar gekregen, zie ook de colleges op iTunesU.

donderdag 7 oktober 2010

e-Clicker voor iPhone en iPad

Ik ben geabonneerd op de HANovatie-nieuwsbrief. Vandaag kwam er weer een nieuwe binnen en het onderwerp eClicker voor iPad en iPhone trok direct mijn aandacht. Het blijkt een artikel te zijn uit de blog van Frank Thuss, docent aan de HAN.
Met de eClicker (voor 7,99 euro in de iTunes app store verkrijgbaar) kunnen studenten met hun iPhone of iPad vragen beantwoorden. Een leuk alternatief voor de gangbare stemkastjes, groot nadeel is dat het alleen voor Apple spullen is.
Zie hier het blogartikel met het hele verhaal.

Het zal niemand verbazen dat ik de blog van Frank in mijn favorieten heb opgenomen.

SURF Summerschool Video en Didactiek

Het is alweer enige tijd geleden dat ik naar de SURF Summerschool Video en Didactiek ben geweest. Het was een goed georganiseerde en inhoudelijk prima meerdaagse. Wat heb ik er vooral van meegenomen?
- Hou het kort, 2-3 minuten is lang genoeg. De concentratietijd van studenten is laag.
- Niet teveel uitleggen, want dan haken de studenten af.
De Wisebits waren heel verhelderend daarbij.

Doordat we zelf een video-opdracht moesten uitvoeren, kregen we te maken met planning, deadline, script, deadlines, technische problemen. Liever een productie die niet helemaal top is dan niets inleveren, dat is ook een wijze les!
Uiteraard ontbrak de didactiek niet. Op basis van ingebrachte interessevelden en vragen werd daarop ingestoken. Wat was het moeilijk kiezen: hands-on video maken of de didactische toepassingen op videogebied. Het is gelukt om beide toch voor elkaar te krijgen

Vrijwel alle presentaties zijn geregistreerd, ga daarvoor naar de SurfAcademy.

Het is absoluut de moeite waard!

zondag 11 juli 2010

Dualbook

Een dualbook is een combi van een e-reader en een tabletnetbook, dus ook weer gebruik makend van twee screens.


De Entourage eDGe heeft twee screens waarvan de ene 9,7 inch groot is en waar je e-books op kunt lezen. Het andere scherm is 10,7 inch en is een kleurentouchscreen. Daarmee kun je browsen, internetten, mailen, Office-toepassingen gebruiken. Maar het handige van dit dualbook is dat de beide schermen met elkaar verbonden zijn. Zo kun je een illustratie van het e-bookgedeelte naar het kleurenscherm verplaatsen en in kleur bekijken, bewerken of mailen. Het is ook mogelijk om op het e-reader deel aantekeningen te maken.
Dit dualbook kost met ca 600 euro meer dan een gemiddelde e-reader maar heeft wel extra mogelijkheden. Het dualbook weegt 1,3 kg en is bedoeld voor studenten.

In de blog van Good e-Reader is de Entourage eDGe gereviewed. Hun conclusie is dat het beide mogelijkheden matig doet maar dat de combinatie in 1 apparaat bijzonder is.
Lees hier de review.

Libretto

Er komen steeds meer netbooks met 2 schermen op de markt. Toshiba heeft eind juni de Libretto W100 gelanceerd, een netbook met twee touchscreens van 7 inch (17,8 cm). Het geheel draait op Windows7. Het bijzondere aan dit netbook is dat als je de screens verticaal houdt, je er bijvoorbeeld een dubbele pagina mee kunt lezen, als in een krant. Houd je het netbook horizontaal dan kun je op het bovenste scherm een document zien terwijl je op het onderste notities kunt maken, knipsels kunt samenstellen maar ook is het als virtueel toetsenbord te gebruiken. Je kunt teksten, bestanden, etc met het touchscreen van het ene scherm naar het andere verplaatsen. De prijs van deze Libretto W100 is stevig, 1200 euro, maar dit netbook is vooral bedoeld voor creatieve mensen die onderweg willen werken.

vrijdag 25 juni 2010

COIN

SURFnet is bezig met een aantal partners een nieuwe online samenwerkingsomgeving te ontwikkelen, gebaseerd op open standaarden. Deze COllaboration INfrastructure, is gericht op het samenwerken in zowel Onderwijs als Onderzoek. Het ziet er veelbelovend uit! Meer informatie en een heldere animatie hierover bij SURF-COIN.

zondag 13 juni 2010

Digitaal schoolbord zonder beamer?

Op 18 mei j.l. is het eerste digitale schoolbord 2.0 in gebruik genomen. Dat gebeurde op basisschool De Gantel in Den Haag. Het gaat om een Samsung schoolbord 2.0(typenummer: Samsung 650TS). Volgens het bericht op de site van de onderwijsnieuwsdienst "ondersteunt het Full HD schoolbord leraren bij het geven van interactieve lessen voor onderwijs op maat. Leerlingen werken daardoor effectiever en efficiënter. Leraren kunnen internetpagina's oproepen en met filmpjes de lesstof op een aantrekkelijkere manier aanbieden. Ook kunnen zij direct switchen tussen de verschillende toepassingen. Zo is het eenvoudiger om leerlingen die meer moeite hebben om de lessen bij te benen, de stof te verduidelijken. Bovendien verschijnen de beelden in Full HD op het scherm, waardoor leerlingen hun aandacht beter bij de les houden. Samsung's schoolbord 2.0 is kostenefficiënt. Want dit schoolbord dat een beamer overbodig maakt, gaat drie keer zo lang mee als de eerste generatie digiborden."
Vooral dat het een beamer overbodig maakt is interessant, geen obstakel, geen kallibreren. Als de kosten nu meevallen ...

vrijdag 11 juni 2010

Wo, wat is Kno?

Vandaag op Gizmo het bericht dat het Californische bedrijf Kno een tablet met twee inklapbare aanraakschermen heeft geïntroduceerd. Zo kan er een eind komen aan het gesleep met zware studieboeken die alleen maar leesvoer zijn. Met de Kno komt het studieboek tot leven. De Kno is ontwikkeld vanuit gesprekken met studenten. Wat zouden zij graag willen in een studieboek van de toekomst?
Het bleek dat studenten multimedia-mogelijkheden zeker als een meerwaarde zien, maar dat ze tegelijkertijd de tastbare en visuele interactie misten die papieren studieboeken wel bieden. Zo willen zij graag twee grote pagina's tegelijkertijd kunnen bekijken, notities toevoegen, belangrijke passages onderstrepen of hun vinger op een tekstgedeelte leggen, terwijl ze onderhand iets anders aan het uitzoeken zijn. Dit zijn zaken die e-readers niet bieden. Er is echt naar de studenten geluisterd en het heeft de Kno opgeleverd:
Op de video is te zien dat de Kno een tablet-pc is met twee inklapbare aanraakschermen, toegang biedt tot een grote database aan onderwijspublicaties, Bluetooth-verbinding, draadloze toegang tot internet, rijke multimediacontent als HD-video en de mogelijkheid biedt om notities te maken, teksten te markeren en bladwijzers toe te voegen.

Kno Movie from Kno, Inc. on Vimeo.

Kno gaat ervan uit dat nu de belangrijke verschillen met papieren boeken weggenomen zijn en de extra mogelijkheden van tablets benut kunnen worden: studenten kunnen bijvoorbeeld makkelijk onderling informatie delen of, als ze een voor hen onbegrijpelijke term of zin zien, op één en hetzelfde apparaat uitleg in tekst of beeld opzoeken.

Specificaties van de Kno zijn twee kleurenschermen van 14,1" met een resolutie van 1440 x 900 pixels, een opslagcapaciteit van 16Gigabyte en een batterijduur tussen de zes en acht uur. De Kno weegt 2,475 kg.
De meeste teksten worden net als in papieren lesboeken op het formaat van een bladzijde weergegeven, waardoor er niet gescrolld hoeft te worden. De Kno ondersteunt verschillende e-reader formaten en documenttypen als PDF en Word.
Jammergenoeg is er nog geen prijs bekend.
Meer informatie bij Kno.

Symbaloo 2 exit


Mijn Symbaloo is overgezet naar de nieuwe versie. Na veel problemen heb ik mijn Symbaloo weer aan de praat. Elke keer mislukte het inloggen. Wat blijkt nu: in Firefox werkt het inloggen niet en in IE en Chrome wel. Rara hoe kan dat. Bovendien vind ik het nieuwe uiterlijk een stuk minder aantrekkelijk.

Dus helaas, na jaren trouw Symbaloo te hebben gebruikt, ben ik op zoek naar iets anders. Natuurlijk ken ik iGoogle, maar juist het eenvoudige en strakke uiterlijk van Symbaloo sprak me aan.
Heeft iemand een tip voor mij?

maandag 17 mei 2010

Symbaloo 2.0

Vandaag stond op nu.nl het bericht dat Symbaloo gebruikers pagina's laat delen: Symbaloo is een aanpasbare startpagina voor internetters. Gebruikers kunnen de pagina voorzien van knoppen die verwijzen naar hun favoriete websites. Met Symbaloo 2.0 kunnen gebruikers een eigen pagina aanmaken over bijvoorbeeld een specifiek onderwerp. Als de pagina af is kunnen zij deze delen met andere gebruikers.
Ik gebruik Symbaloo al geruime tijd en heb inderdaad ook pagina's met verzamelde links van anderen gebruikt, voor onder meer digiborden, wiskunde en radio. Reuze handig omdat je dan niet zelf alles hoeft op te zoeken. Maar ook als je met collega's informatie wilt delen. Zo hebben we voor onze DigiDoedag op 23 april 2009 verschillende links gedeeld.
In de video worden Symbaloo en de functionaliteiten ervan uitgelegd.

zaterdag 17 april 2010

Digiborden & .....

Deze oudere link kwam ik onlangs weer tegen bij Pierre Gorissen: Goed voorbeeld doet volgen.
Bij dit Kennisrotondeproject luidde de hoofdvraag: Hoe krijgen we de beschikking over een set goede voorbeelden van de inzet van een digibord? Dit leidde tot 10 filmpjes waarbij het gebruik van het digitale schoolbord gekoppeld werd aan didactische mogelijkheden in het onderwijs.
Nog altijd zijn deze filmpjes heel goed te gebruiken. De opzet ervan doet denken aan de bekende "... in plain English", maar bij deze (Nederlandse) clips zijn interviews en praktijkvoorbeelden.

De clips zijn vrij beschikbaar en zijn gemaakt in het Goed Voorbeeld Doet Volgen. Bronvermelding naar dit Kennisrotonde project is bij gebruik vereist.

donderdag 15 april 2010

QIK jij of QIK ik?

Foto's vanaf je mobiel delen is al heel simpel. Nu kun je net zo eenvoudig je filmpjes delen. Met QIK.
Bepaal zelf met wie jij je ervaringen wilt delen, heb altijd en overal toegang tot je filmpjes, laat je vrienden het real-time met je meebeleven. Met QIK is dit allemaal mogelijk.



Laat je inspireren en ontdek de didactische toepassingen!

donderdag 8 april 2010

Panopto

Bij Saxion gaan we met Panopto software in een proeftuinsetting weblectures opnemen. De eerste eigen tests waren prima en het lijkt erop dat dit de 'missing link' is tussen geen opnames maken en opnames maken met de gangbare maar dure professionele systemen van Mediasite en Presentations2Go. Het feit dat deze systemen 1 opname tegelijk aankunnen is direct een beperking. Met de Panoptosoftware kunnen allerlei opnames tegelijk gemaakt worden, en dat voor een fractie van de prijs van de professionele systemen.
Het werkt heel eenvoudig en je ziet (als je online bent) zeer snel het resultaat. Dat stimuleert enorm! Je kunt bij wijze van spreken 's nachts een onderwerp toelichten met een video opname met geluid en Powerpointpresentatie en dat de volgende dag beschikbaar stellen in de ELO. Docenten worden zich bewust van de mogelijkheden en door zelf te experimenteren bouwen ze ervaring op en zien ze de voordelen. De stap naar meer en vaker didactisch inzetten komt daarna. En dan komen wellicht de professionele opnamesystemen weer in beeld.
Binnenkort zetten we enkele voorbeelden in deze blog.

maandag 29 maart 2010

Het leren van de toekomst

In Eibergen gaan leerlingen van de basisschool De Schakel drie weken lang bezig met het leren van de toekomst. Allerlei ICT-middelen worden daarbij geintegreerd in het onderwijs. Het doel is aan te tonen zowel leerlingen als leerkrachten profiteren van het gebruik van ICT-middelen in de klas.
Dit project is een onderdeel van het SURFnet/Kennisnet innovatieprogramma en wordt begeleid en geevalueerd door TNO.

Het project is van 22 maart - 14 april. Volg het op internet.
De grote vraag is natuurlijk wat of dit betekent voor de toekomst van het hoger onderwijs en hoe we daar nu al op (kunnen) gaan inspelen.

zondag 14 februari 2010

AVcontractentool

Het wordt steeds belangrijker en bekender dat je niet zomaar een video publiek mag maken. Daarvoor moeten er afspraken gemaakt worden en mensen die op de film te zien zijn moeten het daarmee eens zijn. Er is door SURFdirect een hulpmiddel ontwikkeld: de AVcontractentool.
Hiermee kan een maker van audiovisueel materiaal eenvoudig en snel contracten opstellen met afspraken over waar en door wie de productie bekeken en gebruikt mag worden.
Deze gebruiksvriendelijke AVcontractentool biedt uitkomst aan studenten en medewerkers in het hoger onderwijs: het helpt hen films en muziek te verspreiden zoals zij dat zelf willen, zonder auteursrechtelijke hindernissen.

woensdag 3 februari 2010

TUDelft op iTunes

De TUDelft heeft een aantal colleges op iTunesU gezet zodat je ze vanaf je mobiel of iPod kunt bekijken. Er zijn al enkele Amerikaanse universiteiten die colleges op YouTubeEDU hebben staan, dat zijn "gewone" video-opnames. Maar bij de TUDelft is de video van de docent linksonder in het venster met de presentatieslides zichtbaar.

woensdag 13 januari 2010

Wat is wetoku

Volgens de website van wetoku
Whether oceans apart or living next door, Wetoku brings you together; Your interview is automatically recorded for instant playback; Embed it to your blog and share it with the world.
Hier een voorbeeld van Wetoku. Het onderwerp is waar je bij een goed interview op moet letten.


Is dit interessant voor ons onderwijs? Interviews met beroepenveld? Bij projecten?
 
Creative Commons-Licentie
Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported licentie