zaterdag 21 april 2012

Slechte docenten!

Zaterdag 14 april twee berichten in de krant:
Veel leraren op de havo geven slecht les.
Juf Sandra krijgt energie van kramen.

Op het oog totaal verschillend, maar toch:
Kijkend naar de vele taken die docenten tegenwoordig naast hun core business moeten uitvoeren is het geen echt wonder dat zij dat niet allemaal kunnen bijbenen. Lesgeven, en liefst met moderne middelen om aan te sluiten bij de belevingswereld van hun leerlingen. Maar daarnaast: veelvuldig overleggen over onderwijsverniewing, hoe kan alles ook efficiënter, zich verder professionaliseren, werken aan deskundigheidsbevordering (soms moeten docenten verplicht aan de studie), de leerlingen/studenten monitoren en hun voortgang in de gaten houden, zorgen dat alle documentatie voor de inspectie/accreditatie op orde is, bewaken van de kwaliteit van het onderwijs, etc, etc. Allemaal heel belangrijke zaken maar met elkaar wel veel. Waar haal je als docent de energie nog vandaan. Het komt uit de lengte of uit de breedte. Let wel: Dit is geen pleidooi voor slechte docenten, maar wel voor enig begrip voor waar men mee te maken heeft. Ooit koos de docent voor het onderwijsvak, dat zou de hoofdmoot moeten zijn en niet het vergaderen, admninistreren en bijscholen.

En het bericht van Juf Sandra dan? Dat is een docente die heeft besloten de ratrace te verlaten. Zij kon geen onderwijs geven zoals haar dat altijd voor ogen stond, met aandacht voor de leerling. Zij heeft gekozen voor een nieuw vak. Een waar ze energie van krijgt en waar ze ook nog met kinderen bezig is: De kraamzorg.

Ik zie het als mijn taak om docenten zo goed mogelijk te adviseren en te ondersteunen bij de mogelijkheden die ICT kan bieden om niet alleen het onderwijs aantrekkelijker te maken voor de studenten maar ook leuker en efficiënter voor de docenten zelf. Tot slot nog de kanttekening dat er echt nog docenten zijn die ondanks alle drukte het toch aandurven om met nieuwe, innovatieve zaken in het onderwijs aan de slag te gaan. Deze docenten moeten gekoesterd worden, dat zijn de lokpaarden die elke organisatie nodig heeft.

dinsdag 3 april 2012

Bubblr en Bookr

Russell Stannard is internationaal bekend met zijn TeachertrainingVideos.com website. Tijdens de BETT show 2012 in Londen heb ik een lezing bijgewoond en die was super. Hij vertelde over het feedback geven bij studentopdrachten. Daarbij gebruikt hij het screencastprogramma JING. Sinds die tijd ben ik geabonneerd op zijn nieuwsbrief en die ontving ik vandaag weer. Wat mijn aandacht trok was Bubblr/Bookr.

Met Bubblr kun je Flickrfoto's van teksten voorzien en maak je er een strip/cartoon van. Met Bookr maak je een digitaal fotoboek, heel mooi zoals het fotoboek in een blog embed kan worden. Dit kunnen interessante tools zijn om studenten weer op een net wat andere manier een product te laten inleveren. Enige is dat het alleen met Flickr werkt, maar dat hoeft geen belemmering te zijn. Kijk hier voor de trainingvideos.

maandag 2 april 2012

Scene&Heard

Dit keer een heel interessant app: Scene&Heard. Met deze app kun je audio/video toevoegen aan delen van een foto. Een demovideo zie je hieronder:



De insteek is duidelijk voor lager onderwijs, maar toch. Het zou een mooie studentopdracht kunnen zijn om met foto's een situatie in te schatten. Door dit in een forum te plaatsen kunnen anderen erop reageren.
Het lijkt me interessant te zien hoe een en ander wordt geinterpreteerd en wat dat zegt over de persoon die de interpretatie maakt. Volgens de makers ervan kun je deze app onder meer ook gebruiken voor instructies (en dan stap voor stap) en oorzaak-gevolg situaties. Ook interessant voor al die gelegenheden waar je met hotspots wilt werken.

zondag 1 april 2012

Pencasts

Onlangs zijn er twee Livescribe pennen aangeschaft zodat docenten pencasts kunnen maken en ermee kunnen experimenteren. Je schrijft op speciaal papier en neemt dan het geschrevene op. Als je er mondeling een toelichting bij geeft wordt die gekoppeld aan het geschrevene. Je slaat het resultaat op als pencast of als pdf. De laatste kun je in de nieuwste Acrobat Reader versie terugzien en afspelen. De student ziet de opbouw van bijvoorbeeld een uitleg met het bijbehorende geluid.

De eerst pen is sinds 2 weken bij een wiskunde docent van de academie Ruimtelijke Ontwikkeling en Bouw (ROB). Om hem niet teveel te belasten met uitzoekwerk, heb ik het weekend tevoren de pen geïnstalleerd en uitgeprobeerd. Toen het aan de docent uitgelegd met de woorden: Als nu iets niet goed lukt, niet de pen in een hoek gooien maar een seintje geven, dan zoeken we het samen uit. Nou, binnen 2 dagen had hij enkele uitwerkingen van lastige opgaven in een pencast verwerkt. En dat al naar de studenten ge-emailed met een cc naar enkele collega's. Hij is erg enthousiast! En dat draagt hij over op een aantal collega's. Hij heeft nu allerlei ideeën om met de pencast uit te werken. Niet alles doet hij op deze manier, maar wel die uitwerkingen waarvan bekend is dat studenten er moeite mee hebben. Het lijkt hem ook erg handig voor collega's die bouwconstructies uitwerken, en om detailtekeningen te maken met uitleg.

En de tweede pen? hoor ik je denken? Die gaat misschien naar een rekendocent of naar een docent van onze technische academie. Maar er hebben zich ook al docenten van ROB voor gemeld :)

Wat het vermelden waard is, is dat de chat op de website van de schrijfopshop waar wij de pennen hebben gekocht, echt supergoed werkt. Alle (domme) vragen worden snel en goed beantwoord.
 
Creative Commons-Licentie
Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported licentie