Gisteren was het 8 mei 2012, de dag van de Inspiratiedate van de academies Gezondheidszorg en Mens&Maatschappij! Met als ondertitel: Meester(lijk) en gezel(lig).
En deze vlag dekte de lading uitstekend. Docenten willen best wel geïnspireerd worden, willen best wel eens wat proberen, maar de onderwijstaken kosten veel tijd. Dus was de opzet van onze Inspiratiedate als volgt:
Veel en korte presentaties,op een TEDx-achtige manier, van collega's die iets (meestal met ICT) in het onderwijs hebben uitgeprobeerd. Ook als je maar heel kort kunt komen, heeft het zin, want er is steeds een andere spreker. Vind je iets interessant? Dan kun je de collega benaderen. Vinden meer docenten iets interessant? Dan organiseren we een workshop!
Deze formule werkte geweldig! In 80 minuten kwamen er 10 sprekers plus een virtuele introductie door
Dirk de Boe van Edushock aan bod. Ieder had 5 minuten, als de laatste minuut aanbrak was er een signaal dat de spreker moest afronden. Als allerlaatste was er een online evaluatie, met een heel goed resultaat! Er waren ruim 60 belangstellenden en de reacties waren zeer positief.
vandaag is The day after en je zou verwachten dat het enthousiasme wat zou zijn geluwd. Niets is minder waar. Zoveel reacties dat het zo inspirerend is geweest, ook van mensen die niet geweest zijn. Die hebben het gevoel echt iets te hebben gemist en vragen wanneer er weer een Inspiratiedate georganiseerd wordt! Hebben we het gouden idee? Wij denken absoluut van wel.
Inmiddels zijn er meerdere academies die belangstelling hebben voor het draaiboek. Toverwoorden zijn volgens ons: kleinschaligheid, eigen collega's, kort en prikkelend! Daarna wel enkele vragen stellen om in kaart te brengen waar men meer van wil weten (tbv workshops) en wat men voor tips heeft.
Een Inspiratiedate is trouwens niet alleen mooi voor docenten die geïnspireerd willen worden. Ook de docent die "zijn/haar" trigger presenteert staat even in de spotlights.
Wat passeerde zoal de revue? Socrative, e-Pitch, kennisclips, audio/video feedback, video voor PR, Powerpoint voor formatief toetsen. En steeds de insteek die de docent daarbij gekozen heeft.
Vooraf kregen de presenterende docenten de volgende leidraad:
Je bent met een (ICT) tool aan de slag gegaan.
Wat trok je aandacht zodat je er iets mee wilde gaan doen in je onderwijs.
Welk idee had je daarbij voor ogen?
Hoe heb je het aangepakt?
Wat is het resultaat?
Hoe zijn de reacties?
Hoe ga je nu verder?
Tot slot: Ik hield zelf een presentatie over lokpaarden, dat was mijn grootste trigger van de Edushock Experience, zie
blogpost. En het leuke is dat deze geweldige metafoor al door een aantal docenten is opgepakt!