donderdag 25 april 2013

dinsdag 23 april 2013

Snelle epub

Vorige week bezocht ik een Apple event en een van de dingen die ik daar zag wil ik graag met je delen: Het snel maken van een epub via Wikipedia. Als je al weet hoe dit gaat dan stop je maar met lezen. Voor de anderen ga ik verder:

Ga op internet naar Wikipedia en geef in de zoekopdracht het onderwerp waarvan je een epub wilt maken.

Selecteer in het linkermenu Afdrukken/ exporteren en kies vervolgens voor Boek maken.
De Boekenmaker-pagina verschijnt en je kunt op de groene knop kiezen voor Boekenmaker starten.





In het volgende scherm zie je weer de pagina met de door jou opgezochte informatie. Kies in de balk Boekenmaker voor Deze pagina aan uw boek toevoegen. Je kunt meerdere pagina's toevoegen, in dit voorbeeld doen we er 1.


Kies in de balk Boekenmaker voor Boek weergeven en geef nu je boek een Titel en eventueel een Ondertitel. Kies rechtsonder voor het formaat e-boek (EPUB) en klik op downloaden. Werk je op een laptop of PC dan ga je het EPUB bestand downloaden en kun je dat via bijvoorbeeld Dropbox openen in iBooks.

Maar dit alles kan ook op de iPad en als je dan op Downloaden klikt, kun je kiezen waarin je dit bestand wilt openen. In .... of in iBooks. als je dat laatste kiest dan heb je je EPUB boek in je iBooks staan. Alle afbeeldingen, linkjes etc worden meegenomen in het EPUB bestand. Het is echt superleuk!

Ik heb dit aan een groot aantal collega's laten zien en er was nog niemand die dit kende. Stel je voor dat studenten samenwerken aan een onderwerp in Wikipedia en daar vervolgens een epub van maken die in iBooks bekeken kan worden. En dit is ook mogelijk in allerlei talen. Geweldig toch?


zaterdag 20 april 2013

Taxonomie van Bloom en tablets

Deze post is ook te vinden op de website van het project Saxion op pad: http://saxionoppad.wordpress.com/

Een van de meest gebruikte manieren om verschillende kennisniveaus in te delen, is op basis van de taxonomie van Bloom. Maar dat was ver voor het digitale tijdperk. Hier een overzicht hoe de taxonomie van Bloom mee evolueert in de tijd.
De taxonomie van Bloom 


Bron http://www.vanderkaap.org/histoforum/images/bloom.jpg verkregen 21-4-2013

Deze is tussen 1948 en 1956 ontwikkeld door de onderwijspsycholoog Benjamin Bloom, als algemeen model voor de doelstellingen van het leerproces. De ‘bovenste’ vaardigheden (synthese en evalueren) zijn in 2001 door een student van Bloom, Lorin Anderson, aangepast naar evalueren en creëren om aan de huidige onderwijsinzichten te voldoen. De taxonomie onderscheidt verschillende niveaus, oplopend in moeilijkheidsgraad:
•kennis reproductie
•inzicht
•toepassing
•analyse
•synthese/evaluatie
•evaluatie/creatie
Bron http://cursuscurriculumontwerp.slo.nl/toolkit/Checklist__taxonomie_van_Bloom_.docx/ verkregen 21-4-2013

De digitale taxonomie van Bloom, is een variant op zijn bekende taxonomie waarbij vooral ingegaan wordt op het leren met ICT. De basis van de taxonomie blijft echter hetzelfde, namelijk een schaal van lagere orde- naar hogere orde vaardigheden. Hieronder staat een weergave van de digitale taxonomie, inclusief ICT-voorbeelden:


Bron http://www.lerenmetict.nl/?page_id=222 verkregen 21-4-2013


Een andere versie van Bloom's Digital Taxonomy wordt uitgelegd in deze video:

Bron https://www.facebook.com/pages/Educational-Technology/202077286473233 verkregen 21-4-2013

Als we nog specifieker worden en kijken naar de taxonomie van Bloom gerelateerd aan het leren met iPads dan zijn er verschillende apps die bij de niveaus van vaardigheid ingezet kunnen worden.


Bron http://langwitches.org/blog/wp-content/uploads/2012/03/Bloom-iPads-Apps.jpg verkregen 21-4-2013


En ook voor de Androidtablets is er een dergelijke lijst met apps opgesteld:


Bron http://www.livesincontext.org/google-apps-blooms-taxonomy.html verkregen 21-4-2013

Het artikel dat over Bloom’s taxonomy for iPads gaat heeft de verschillende apps met een link naar verder informatie daarover opgenomen in het artikel dat je hier kunt lezen.

woensdag 10 april 2013

Technology Integration Matrix TIM

Zo af en toe vind je iets verrassends op internet, zo ook deze matrix. Zeker met het oog op de discussie over docentprofessionalisering en hoe je dat insteekt.

Deze matrix is ontwikkeld door Florida Center for Instructional Technology.

The Technology Integration Matrix (TIM) illustrates how teachers can use technology to enhance learning for K-12 students. The TIM incorporates five interdependent characteristics of meaningful learning environments: active, constructive, goal directed (i.e., reflective), authentic, and collaborative (Jonassen, Howland, Moore, & Marra, 2003). The TIM associates five levels of technology integration (i.e., entry, adoption, adaptation, infusion, and transformation) with each of the five characteristics of meaningful learning environments. Together, the five levels of technology integration and the five characteristics of meaningful learning environments create a matrix of 25 cells as illustrated below.

Het resultaat is een matrix met 25 cellen. Overal zijn voorbeelden op video beschikbaar van verschillende domeinen. Het is ingestoken voor lager onderwijs, maar naar mijn idee ook een heel interessante insteek voor hoger onderwijs. Zeker als het gaat om de docentprofessionalisering en dan eens niet vanuit de beheersing van ICT-tools ingestoken, kan deze matrix een mooi aanknopingspunt bieden!

Bekijk de matrix en bijbehorende informatie.
 
Creative Commons-Licentie
Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported licentie