maandag 31 oktober 2011

Box.net mobile

Tip voor iPhone en iPad gebruikers:
Als je Box.net via de appstore op je iPhone of iPad installeert en vervolgens een account aanmaakt dan krijg je gratis 50 Gb (!) opslagruimte. Je kunt files en folders delen, het werkt vergelijkbaar met Dropbox. Ik heb nu box.net voor mijn prive dingen en Dropbox voor zakelijke dingen. Handig en plek zat voor al mijn foto's.
Er is ook een Android app, maar of daar ook de 50 Gb gratis zijn weet ik niet.
Meer informatie? Ga naar de website.
Met dank aan collega Peter B. (van de blog ICT tools, tips en trends) voor de tip!

dinsdag 25 oktober 2011

Chrome Web Store

Google heeft ook een appstore: de Chrome Web Store. Daar vind je allerlei apps die je kunt toevoegen. De webstore ziet er mooi en strak uit.


Je klikt op een app en bekijkt of je die de moeite waard vindt. Zo ja dan voeg je hem toe aan Chrome. Als je dan een nieuw tabblad opent zie je al je apps staan en kun je die direct aanklikken.



Ik vind het grappig, een mobile omgeving op je PC. Maar ook best wel weer wat anders dan bookmarks. Natuurlijk is Symbaloo heel handig, maar deze apps hebben ook wel wat!

Antwoord op de vraag van Johan

Vorige week vertelde ik over de vraag van mijn collega Johan die studenten wil scannen en dat direct linken naar een lijst waar de aanwezigheid dan genoteerd wordt.
Ik vond een handige ihone app. Voor zover ik kan bekijken kun je hier gratis evenementen aanmaken, mits er geen toegangsgeld gevraagd wordt. Dan zou je elke student kunnen laten aanmelden, daar wordt een QRCode voor gegenereerd. Komen ze bij het college dan scan je de QRCode met de app en staan ze als aanwezig. Op de video kun je eea zien.

Dit is volgens mij wel wat je bedoelt, klopt dat? Misschien kunnen we dit uitproberen, zolang er geen verkoop is, is er niets aan de hand. Let op: op de website zie ik een lijst met events rond Enschede staan!

Johans reactie:
Dit is echt heel gaaf! Inderdaad wat ik zoek, maar dan eigenlijk om zelf te maken op een eigen site. Dan heb je namelijk alles zelf in de hand.
Wat zij hier bieden is echt helemaal compleet. Schitterend. Voor een school event is het wel leuk om eens te proberen.
Heel erg bedankt voor je speurwerk!

Kijk, voor zulke collega's ga ik graag op zoek!

zaterdag 22 oktober 2011

Design Thinking for Educators

Op de Linkedin-pagina van de SIG Creative Labs stond een bericht van Frank Kresin waarin hij meldde dat er een Design Thinking Toolkit for Educators beschikbaar is. Deze toolkit is ontwikkeld door de Riverdale school in samenwerking met IDEO. De vraag was:
What value can design thinking offer to educators? What makes the design process relevant in an education context? Vervolgens hebben zij gesprekken gehad en onderzoek gedaan. Our goal was to learn about the reality in which educators live, to inspire and inform the design of this toolkit.

Dit heeft de Design Thinking Toolkit tot resultaat gehad.
The Design Thinking Toolkit for Educators contains the process and methods of design, adapted specifically for the context of education. Doel is dat docenten gaan experimenteren met het ontwerpproces en geïnspireerd worden.

Ik heb de toolkit gedownload en lees hem op mijn iPad. Het is practisch ingestoken en het algemene ontwerpproces is helder. De insteek naar het onderwijs is op een handige manier opgezet. De doelgroep is vooral PO/begin VO maar ook te vertalen naar HO. Het brengt mij in elk geval op allerlei ideeën :)

De Design Thinking Toolkit for Educators is als download beschikbaar op de website. Je moet je wel even registreren.

donderdag 20 oktober 2011

QRCode statistiek

Ik kreeg onlangs een mail van mijn altijd alerte collega Johan S. waarin hij vroeg naar de mogelijkheden om QRcodes te gebruiken bij aanwezigheid van studenten. Dan kan hij studenten een eigen QRC geven en die scannen, om vervolgens op een pagina terecht te komen waar hij de student kan aanvinken als aanwezig. Weer een superleuke uitdaging! Volgens mij zou ook dat laatste automatisch moeten kunnen, zoals bij voorraden van een supermarkt.

Bij de speurtocht naar het antwoord vond ik via de blog Design4Learning een site van Google waar je niet alleen je url verkleint, maar waar direct een QRcode gegenereerd wordt en ... waar je kunt zien hoe vaak deze is gescand, vanuit welk land, welk platform. Gratis!
Ga naar http://goo.gl, vul je (lange) url in en kijk bij details naar de statistiek en je QRCode.

Ik heb de superlange url van dit blog uitgeprobeerd, met deze QRC als resultaat. Als ik hier klik dan zie ik (ook niet ingelogd via gmail) de statistiek.

Nu ga ik verder zoeken naar een antwoord voor Johan. Mocht je een idee hebben, laat het me weten!

donderdag 13 oktober 2011

Dé Onderwijsdagen 2011

Zoals je vast wel weet worden op 8 en 9 november weer Dé Onderwijsdagen gehouden. Een tweedaagse vol met interessante keynote speakers en kleinschalige workshops over het inzetten van ICT in het onderwijs. net als vorig jaar worden deze dagen georganiseerd door SURF en Kennisnet. Het allerleukste aan dit jaar is dat ik er, samen met Esther van der Linde (ICTO-adviseur van de HAN), een presentatie geef. Titel: College geven? het kan ook anders! Didactisch inzetten van kennisclips.
We hadden er een korte video-opname bij van een Saxiondocent die vertelt hoe belangrijk weblectures voor zijn onderwijs zijn:

Deze docent zal bij de presentatie aanwezig zijn.

Wil je het programma bekijken en je aanmelden? Kijk dan op de website.
Onze presentatie wordt in de laatste workshopronde, op 9 november gegeven van 15.00-15.45 uur. Wij houden je wel wakker ;)

zondag 9 oktober 2011

Kennis delen

Afgelopen tijd heb ik enkele SURF workshops gevolgd, zie ook elders in dit blog.
Op dinsdag 4 oktober was ik bij de workshop Video op mobiele devices. Erg interessant, Frank Thuss heeft er al een post over geschreven in zijn blog.
Dan was ik op 6 oktober bij de WEBstroom en Weblecture bijeenkomsten die dit keer gehouden werden bij de Tilburg Universiteit. Voor mij het meest interessant waren de presentatie van Cas Egelie (Tilburg Universiteit) over de Xperience en die over stemkastjes van Jan Velghe (Universiteit Gent). Frans Roovers van de Hogeschool Zuyd heeft een mooi verslag in zijn blog staan van de presentatie van Cas.
Fijn zulke collega's! Een verslag van de stemkastjes (Jan noemt ze stembakjes) zal ik voor mijn rekening nemen in mijn blog.

donderdag 6 oktober 2011

QRCode tip!

Afgelopen week was ik bij de SURF workshop Video op mobiele devices (post volgt nog), waar Pierre Gorissen een van de trainers was. We hadden het over verkorte urls en QRCodes. De QRCode scan je dan met je smartphone (scanapp nodig) en dan kom je bij de informatie. Hier schreef ik al eerder over in dit blog.
Maar mijn theorie was dat als je van dezelfde url de korte link gebruikte, de QRCode ook eenvoudiger zou zijn en dus gemakkelijker te scannen. Onze trainers dachten dat het niet zo zou zijn, maar ik heb even gecontroleerd en mijn gedachte klopt wel. Dat heb ik Pierre gemaild met dit resultaat.

woensdag 5 oktober 2011

Dit vind ik nog steeds leuk!

Onlangs bereikte mij deze link weer. Niet te snel je scherm dichtgooien, maar kijk wat er gebeurt.
Deze site is al enkele jaren oud maar nog steeds vind ik hem heel leuk bedacht. Het is een prachtige combinatie in vorm, kleur, geluid en actie! Is dit moeilijk te maken? Zou je zoiets in het onderwijs kunnen gebruiken? Met een dergelijke opdracht zou je studenten echt kunnen stimuleren, helemaal als er ook een competitie element bij zit.

zondag 2 oktober 2011

ePitch

Ook tijdens de SURFWorkshop Aan de slag met weblectures maakte ik kennis met de ePitch. Een ePitch is een video opname van 1 minuut, gecombineerd met plaatjes (PPT slide, foto, ..) die ernaast worden vertoond. Leuke is dat het heel snel en eenvoudig te maken is en het (bij mij tenminste) allerlei mogelijkheden oproept.
Je kiest na het downloaden van de ePitch Studio je korte video-opname en bewerkt die in de editor tot gewenste formaat (let op, de video wordt na 1 minuut genadeloos afgekapt!) Dan plaats je je plaatjes er rechts naast. Een slide, foto, beeld van een screen, .. Als je dat hebt gedaan upload je je ePitch.
Erg leuk voor studentopdrachten, dwingt ze kort en to the point te zijn. Ook een docent kan een korte toelichting geven bij een opdracht, oproepen tot een discussie, etc. Groot nadeel vind ik dat je alleen via Linkedin de ePitches bekijken kunt.
Maar kijk zelf naar mijn ePitch, gemaakt tijdens de workshop. Op epitch.tv zie je staan:


Als je die niet ziet ga je hier er rechtstreeks naartoe.

Klik erop en log in met je Linkedin-account.
Geef toe: Het idee is superleuk!

Tagging, tagging you ...

Na een heerlijk relaxte zomervakantie en de altijd aanwezige perikelen aan het begin van het nieuwe studiejaar, is het weer tijd voor nieuwe posts!

Vorige week (21 september 2011) deed ik de workshop Aan de slag met Weblectures bij SURF. Vooraf had ik erg getwijfeld, ik weet immers best wel veel van weblectures en hoe je ze in het onderwijs inzet. Maar het zou gaan over tagging en dat kende ik weer niet. Dus toch aangemeld en geen seconde spijt gehad. Afgezien van het feit dat je weer nieuwe mensen leert kennen was het erg informatief en heel leuk van opzet.

Taggen in een video kennen we wel. Bij een bepaald beeld/scene geef je informatie. Bij live-taggen doe je dat net zo, maar dan tijdens een college dat wordt opgenomen. De tag en het tijdstip waarop de tag is gemaakt worden gekoppeld en zijn en de weblecture zichtbaar. In project OASE is een pilot met live-taggen uitgevoerd en daarmee gaan wij ook aan de slag.

Het taggen hebben we als student ervaren. Wij kregen een minicollege waar we live konden taggen, daarna keken we de weblecture terug en konden we achteraf ook tags toevoegen. Vervolgens kregen we, jawel, een toets! Taggen is heel efficiënt voor studenten: Als ze snel willen scannen in een weblecture, typen ze een zoekwoord in, vervolgens klikken ze op de tag naar keuze en de weblecture speelt vanaf dat moment af. Voor mij is het live-taggen onhandig omdat ik aantekeningen maak, maar achteraf taggen is wel een optie.

De tags zijn zichtbaar onder de weblecture als streepjes in de tijdlijn. De kleuren kunnen verschillen voor type tags: publiek, je eigen private tags, assignementtags. Met deze laatste voer je de opdracht uit die in de tag staat. Je kunt de tags filteren op personen van wie je de tags wilt zien en ook op je eigen private tags.

Wat mij vooral aansprak was dat de docent obv de tags ook feedback krijgt. Dat zou mooier kunnen in mijn beleving. Als er snel herkenbare tags mogelijk zijn, bijvoorbeeld in rood, die aangeven dat iets niet begrepen is, heb de direct op basis van de kleur informatie: Bij een wolk rood op een plek in je weblecture weet je als docent dat daar iets in de kennisoverdracht niet goed is gegaan. Daar kun je dan actie op ondernemen.
 
Creative Commons-Licentie
Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported licentie