zondag 24 februari 2013

1 Swivl, 2 Swivls

In een eerdere post heb ik het gehad over de Swivl. Nu eens iets anders: Een Swivl camera test met 2 Swivls en dual screen nabewerking!

Het leek ons leuk om eens te proberen of je met 2 Swivls tegelijk een opname zou kunnen maken, bijvoorbeeld als ondersteuning bij het oefenen met gesprekstechnieken. Voordeel is dat je dan de beide gesprekspartners goed in beeld hebt.

We (collega Tonie en ik) zaten tegenover elkaar, op elk van ons was een Swivl plus iPod gericht en we hadden elk de button van de Swivl om. Deze button bedient de Swivl maar bevat direct ook de draadloze microfoon. We zijn tegelijk gestart en vervolgens hebben we geheel á l'improviste een cliënt-hulpverlener gesprek opgenomen. Dat we daarbij vreselijk veel plezier hadden, zie je wel terug in de opname. Er zijn verbeterpunten: niet meer met tegenlicht opnemen (knap suf trouwens) en de Swivl mag iets hoger staan. Maar toch vinden we het resultaat zodanig dat we het durven te laten zien.

Tonie heeft de nabewerking gedaan om er een dual screen van te maken, dat deed hij in Final Cut Pro X. Niet iets dat studenten snel doen. Maar het gaat om de eenvoud en de mogelijkheden om te oefenen in een dergelijke gesprekssituatie. Het videobeeld is scherp, je ziet bodylanguage, gezichtsuitdrukkingen. Ook het geluid is uitstekend. Het geluid dat je het sterkste hoort in de afzonderlijke opnames is dat van de gene die in beeld is. De andere stem hoor je veel minder goed. Tonie heeft de audiosporen samengevoegd, dat kon snel omdat het hetzelfde geluid was, zodat beide stemmen goed te horen zijn. De camera is absoluut niet nadrukkelijk in beeld zodat je niet echt het idee hebt gefilmd te worden. En de funfactor is hoog, je zult sneller hiermee gaan oefenen. Natuurlijk hoeven de video's niet persé tezamen in een scherm te staan, maar het geeft wel meteen een goed beeld!

Dus nu gaan we zoeken of dat dual screen ook met een eenvoudige tool kan. Heb je een idee? Laat het me weten!

donderdag 7 februari 2013

Bringing the context back into learning

Gamification is een hot item. Van mijn ROB-collega Joyce kreeg ik een link naar een zeer interessante TEDx-speech van Thijs de Vries bij de TEDx Hasselt. Het onderwerp is Bringing the context back into learning.

Waarom werken games zo goed? Je kunt in je eigen tempo door de game heen, je leert al doende. Je acties worden direct van feedback voorzien: je gaat ineens een sprong vooruit of als het fout gaat moet je van voren af aan beginnen. Net zolang tot het lukt en je voldoende punten hebt gescoord om naar een hoger niveau te gaan. De spelers worden uitgedaagd. Het spel moet niet te gemakkelijk zijn, maar ook niet weer zo moeilijk dat het nooit lukt om verder te komen. Je krijgt geen informatie vooraf maar ontdekt dat tijdens het spel. En de speler haalt uiteindelijk het einddoel! Cruciaal is dat het hele spel in elkaar past, alles rond het spel klopt, context en spel zijn perfect op elkaar afgestemd. Als je dit vertaalt naar het leren dan zie je mogelijkheden, steeds meer mensen hebben in de gaten dat games meer zijn dan "tijdsverspilling". Er komt steeds meer belangstelling voor: gamification.

En wie is Thijs de Vries?
Deze informatie staat bij de video van de speech van Thijs:
Games are usually considered just for fun or even a waste of time. Thijs de Vries does not agree: in this talk, he shares his vision on how gaming techniques can be applied to perhaps the last places you would expect: schools and companies.
Thijs de Vries M.Sc. is designer, facilitator and speaker on the intersection of engagement design, gamification and serious gaming.

After graduating at the Technical University Delft in the masters program Design for Interaction, Thijs founded the engagement design studio Creative Seeds. As a user experience designer Thijs has worked on many innovative designs in the field of engagement design and persuasion. This led to his expertise on incorporating gamification into products and services for education, health care and sustainability.

Besides running his own studio, Thijs is CTO of EduApp, an educational platform for promoting educational apps in the classroom. He is also one of the co-founders of Game Driven Innovation which aims to inspire companies about the possibilities of gamification.




Joyce, superbedankt voor deze tip!

vrijdag 1 februari 2013

Experiment!

Voor enkele academies ben ik bezig geweest met het maken van kennisclips over het onderwerp Auteursrecht, en dan vooral ook in combinatie met onze Blackboardomgeving. Ik maak screencasts met Camtasia en spreek die later in. Ook heb ik Powerpoints ingesproken via Camtasia. Het worden leuke clips, maar ik ben altijd aan het rondneuzen naar andere mogelijkheden.
Gisteren ontdekte ik SlideTalk. Hier laad je je Powerpointslides in en typ je de tekst, die je zou willen uitspreken, erbij. Je kiest vervolgens een stem en die spreekt je tekst uit. Als je tevreden bent bekijk je de preview en daarna kun je de video publiceren. Dat gebeurt standaard naar YouTube, naar Slidetalk.net. Je hebt daar verder geen rechten op, dus dat is wel een groot nadeel. Er zijn meer haken en ogen. Wil je de video verwijderen dan kan dat door dat aan te vragen. Je kunt ook tussendoor een andere stem kiezen en pauzes inlassen. Dit alles is te vinden in hun FAQ. Overigens zie je op het YT kanaal van SlideTalk.net ook andere SlideTalk video's, de ene wat beter gelukt dan de andere.

Ik heb het uitgeprobeerd met dit resultaat:



Het is niet allemaal even mooi. Ik kon kiezen uit 4 Nederlandse en 3 Vlaamse sprekers. Omdat de Engelse woorden wat apart werden uitgesproken heb ik de minst storende stem gekozen, die van de Belg Jeroen. Maar ik vind het fenomeen wel interessant en het biedt absoluut mogelijkheden voor kennisclips. Ik hoorde ook dat Apple standaard een programma hiervoor heeft. Wie heeft ervaring met dit soort tools?
 
Creative Commons-Licentie
Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported licentie