woensdag 19 december 2012

Volgen met Swivl

Enige tijd geleden zag ik een berichtje over de Swivl voorbij komen. De Swivl is via crowdfunding gerealiseerd is en je ziet maar weer tot welke interessante en innovatieve producten dat kan leiden!

Met de Swivl kun je met je iPod touch of je iPhone video's opnemen en daarbij iemand volgen. De Swivl gebruikt daarbij een clip waar de camera zich op richt. Je hebt er wel de app bij nodig, maar daarna wijst het zichzelf. Dat weet ik omdat ik er een heb kunnen lenen om uit te testen. En het werkt echt prima!
De Swivl die ik mee heb gekregen heeft een draadloze microfoon in de clip verwerkt, en dat werkt uitstekend. Groot voordeel is dat je geen cameraman nodig hebt, dus een wat beweeglijke docent kan toch zichzelf en zijn uitleg opnemen. De video (.mov uiteraard) kun je vervolgens in Moviemaker bewerken en publiceren. Erg eenvoudig allemaal en daarmee zeker een interessante tool voor docenten, maar ook voor studenten.

Hier zie je een voorbeeld van hoe de Swivl werkt en wat je ermee kunt:



In 2013 zal er een grotere versie van de Swivl op de markt komen, geschikt voor iPad en videocamera's. Voorlopig vind ik deze handzame versie wel erg leuk.

dinsdag 11 december 2012

ePitch vervolg

In oktober 2011 vertelde ik over mijn eerste ePitch en dat ik dat wel erg interessant vond. Er zaten ook wat nadelen aan maar ik ben er toch over gaan nadenken. En eigenlijk was mijn eerste ingeving nog steeds goed: met een ePitch kun je iets bijzonders toevoegen aan je onderwijs.

Ik heb twee channels laten aanmaken en had direct een docent in gedachten waarvan ik het idee had dat hij dit leuk zou vinden. Die gedachte bleek juist. Hij heeft de ePitch ingezet in zijn onderwijs, voor het vak Engelse communicatie, bij de academie Financiën, Economie en Management. Het ging er bij de opdracht om dat de student het product dat hij aan de man wil brengen, met een ePitch moest promoten. Deze FEM-studenten staan niet direct bekend om hun creativiteit. Maar wat hebben zij leuke, creatieve talenten ontplooid bij het maken van hun ePitch! Er was wel een kleine stimulans via extra studiepunten, maar de resultaten waren geweldig. En de studenten vonden het zelf ook erg leuk op deze manier uitgedaagd te worden. De docent was tevreden dat het hem geen extra tijd kostte, immers, de studenten waren aan het werk. Maar het succes is voor docent en studenten wel zodanig dat er een vervolg komt. Ik heb hierover heel kort iets verteld tijdens de Weblectures Ervaringen en Ideeën (WEI)dag van de SIG Weblectures op 11 oktober 2012.

Ook andere academies hebben belangstelling voor de ePitch-vorm, maar dan voor andere opdrachten. Wat te denken van een sollicitatie opdracht waarbij de studenten de ePitch gebruiken om zichzelf te presenteren als kandidaat voor een vacature. Daarna kunnen de studenten hun stem uitbrengen op de (in hun ogen) beste kandidaat. Een "commissie" bepaalt vervolgens welke 3 kandidaten zij willen uitnodigen voor een gesprek. Het lijkt me interessant om te zien of er verschil zit in de keuze van de commissie en de drie populairste ePitches en waar hem dat dan in zit!
Dit kun je zo vertalen naar een opdracht voor bijvoorbeeld een studentmakelaar die een van tevoren aangegeven object met de specs aanprijst via de ePitch, waarna een "klant" bepaalt met welke makelaar hij/zij in zee wil gaan en waarom.

Natuurlijk kun je gewoon met ultrakorte video's werken zonder de omgeving van ePitch, maar eerlijk is eerlijk, de ePitch-omgeving zoals die nu bestaat is wel erg aantrekkelijk. En je kunt tegenwoordig ook met Facebook inloggen, kijk op ePitch.tv!

zondag 2 december 2012

Dé Onderwijsdagen 2012

Hier volgt een impressie van enkele workshops van Dé Onderwijsdagen 2012, dit keer waren we te gast in Rotterdam. Ondanks de grote problemen op het spoor waren we vanuit het Oosten des lands toch nog op tijd om de eerste workshopronde bij te wonen.

Voor mij was dat de workshop van Karel Roos. Het onderwerp was de effectiviteit van het leren tussen de f2f momenten verhogen, waarin hij vertelde hoe hij de docenttrainingen voor Blackboard aanpakte. Daarvoor maakt hij gebruik van het Carepack, een handig instrument om de verschillende functionaliteiten binnen Bb inzichtelijk te maken. Vooral de effectiviteit verhogen tussen de f2f momenten met de binnen Bb beschikbare tools is daarbij interessant.

Uitgangspunt is dat docenten die in Bb werken alles weten van de content maar niet op het idee komen om voor nieuwe inzichten eerst te kijken wat Bb kan bieden. Met Carepack heb je een handige kapstok daarvoor. Denk aan werken met (graded) wiki’s, logboeken, blogs en peerassessments. Hier vind je de presentatie.


Toen we de ruimte binnenkwamen voor de workshop Peerevaluatie in Scorion was het al leuk: er waren schotten geplaatst en je was echt benieuwd naar wat er komen zou. Een zeer enthousiaste dame van de TUDelft vertelde over haar ervaringen met de Scoriontool. Zij zette dat in vanwege het grote aantal groepen dat in haar project meedraaide en zij toch wilde dat de groepsleden elkaar beoordeelden. Dat gebeurde met rubrics als basis, waarbij er voor inhoudelijke criteria gekozen is. Er is behalve het aanvinken naar niveau en per criterium ook een commentaarveld opgenomen waar opmerkingen geplaatst worden die alleen voor de student zelf en de tutor te zien zijn.
Om ons echt te laten ervaren hoe dat nu ging, werden we in groepen verdeeld waar we per twee groepen een opdracht kregen. Groep 1 kreeg een kant en klaar model in Knexx en de andere groep kreeg alle losse onderdelen. Je zag elkaar niet en moest via post-its communiceren. Daarna ging je je groepsleden beoordelen in Scorion. Het was erg leuk om te doen, heel actief. Helaas liet bij het invullen van de feedback in Scorion de wifi-verbinding het afweten, maar we zagen wel voorbeelden hoe het er bij de TUDelft uitzag. Compleet met een spiderdiagram. Studenten kunnen de resultaten in hun portfolio opnemen.

Studenten vinden dit een eerlijk systeem omdat er geen studiepunten voor gegeven worden. Waar in het begin er nog sprake kan zijn van vriendjesgedrag wordt dit steeds serieuzer opgepakt. Het is een vorm van afdwingen van volwassenheid. Daarbij zie je ook dat naarmate de studie vordert de resultaten steeds meer van private naar public gezet worden. Voorwaarde voor succes is wel een goede IT Infrastructuur!
Er is geen Slideshare presentatie van deze workshop.

Zelf gaf ik samen met André Rosendaal een presentatie over de weblectures.nl website. Mijn deel ging over het inzetten van de website www.weblectures.nl bij Saxion.

Voor de workshop Flipped classroom van Wilfred Rubens hadden we ons moeten voorbereiden. Ik had dat deels gedaan, alleen de video niet bekeken. En dat heb ik geweten. We kregen een voorkennistoets, die eigenlijk met eClicker afgenomen zou worden. Helaas bleek dat niet te werken in de zaal en we hebben ouderwets handen opgestoken. De eerste vragen van de voorkennistoets die langskwamen wist ik wel, maar daarna niet meer. Dat vond ik erg vervelend! Als studenten ook zo reageren ….. Nadat de voorkennis in beeld was gebracht kregen we een opdracht waarbij we voor een module het onderwijs anders in moesten steken en hoe dat er dan uit zou zien. Compleet met drempels, prikkels en aanbevelingen. De opdracht hebben we in kleine groepjes uitgevoerd en elk groepje heeft teruggekoppeld. Ondertussen kon ook via Twitter gereageerd worden, dat heeft een groepje gedaan. Het resultaat was een heel gevarieerde aanpak waarbij het model flipped classroom ingezet werd. Maar met verschillende invullingen en dat is natuurlijk mooi. Onderwijs is niet in 1 ideaal model te vatten. Wilfred heeft er ook over geblogd. Zijn presentatie staat op Slideshare.


Conclusie: Het was een zeer interessant programma en ik heb er zeker wat van opgestoken. Ik heb weer veel oude connecties ontmoet en nieuwe connecties opgedaan en een hoop plezier gehad. Een bijzonder leuke bijkomstigheid was dat er ook studenten meegegaan zijn. Zij hebben een eigen blik op de mogelijkheden in het onderwijs en geven waardevolle input. Kortom, het was zeer geslaagd!

zondag 25 november 2012

SightDeck

Tijdens Dé Onderwijsdagen werd ik door een collega attent gemaakt op de stand van Burst Video waar SightDeck werd gepresenteerd. Mijn collega vond het echt iets voor mij. En daar had hij volkomen gelijk in! Ik raakte in gesprek met een van de mensen van de stand en hij demonstreerde wat SightDeck zo bijzonder maakt.

De mooiste presentaties zijn die waarbij je voor groen doek presenteert, je vervolgens van het groene doek wordt gescheiden en vervolgens je presentatie achter je wordt geprojecteerd. Dat ziet er meestal heel professioneel uit, zonder hinderlijke schaduwwerking en met haarscherp beeld. Maar in de praktijk lukt dat niet zonder professionele ondersteuning. Wat doet SightDeck nu?

Stel je voor: je geeft gewoon een college en gebruikt daarbij een touchscreen waar je presentatie op wordt geprojecteerd. Je maakt daarbij uiteraard gebruik verschillende interactieve mogelijkheden die het touchscreen biedt. Dat alles wordt integraal opgenomen maar de output is je college waarbij jijzelf voor de presentatie bent geplaatst. Alsof het met groen doek werd opgenomen, maar allemaal in 1 proces. Kijk maar naar deze voorbeelden.

Ik was heel nieuwsgierig hoe dit nu werkt en dat gaat met lagen: De presentatie wordt op de onderste laag opgenomen, de spreker op de bovenste laag en deze leveren samen de output. Wat men mij ook wist te vertellen is dat je zelfs aantekeningen kunt hebben op je presentatie ter ondersteuning van je verhaal, en deze aantekeningen (op een middenlaag) worden niet zichtbaar in de output! Zo produceer je prachtige weblectures.

Ik vind het een zeer interessante ontwikkeling, zeker ook omdat je heel mooi als het ware samen college kunt geven vanaf verschillende locaties, zogenaamde Video Collaboration! Ik zie hier zeker brood in voor het onderwijs als er bijvoorbeeld colleges maar op 1 onderwijsinstelling gegeven worden en men vanuit andere onderwijsinstellingen dit volgt. Of als er echt een expert op afstand is die samen met de docent een onderwerp toelicht.

Kortom weer een staaltje van wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is en dat triggert mij!

Hier de video:

vrijdag 16 november 2012

Beklijven, dat is de winst!

Al geruime tijd geleden heb ik verteld over hoe we met weblectures zijn gestart met een proeftuin (zie blogpost). Mijn collega Peter Rauch meldde zich als eerste en is koploper als het gaat om het creatief maken en inzetten van de weblectures. Hij heeft vorig jaar aan eerstejaars het vak Biologie gegeven. Voorheen werd de kennis opgedaan door te werken met hoorcolleges en werkcolleges, maar vorig jaar zijn alleen werkcolleges gegeven. De kennis werd thuis opgedaan via weblectures, het was een flipped classroom. De verwachting was dat deze eerstejaars duidelijk beter zouden scoren op de toets dan de groepen van de jaren ervoor, maar dat bleek niet echt het geval.

Dit jaar zijn deze eerstejaars van vorig jaar de tweedejaars studenten en ook nu volgen zij het vak Biologie (vervolg op vorig jaar) bij deze docent. Het is de gewoonte om dan een voorkennistoets te houden, met de "petje op petje af" methode. Waar vorig jaar slechts 1 van de 50 studenten overeind bleef, waren dat, na eenzelfde serie vragen, 34 van de 50! Dat is wel een significant verschil. Peter merkt ook dat de studenten met veel meer plezier aan het werkcollege deelnemen, nieuwsgieriger zijn. En toen hij vertelde dat ook dit jaar met weblectures gewerkt zou worden klonk er een applaus!

Er wordt zelfs op Facebook over gecommuniceerd:













Ik was er steeds van overtuigd dat met de combinatie van weblectures, waarbij je net zo vaak de weblecture kon bekijken tot je het snapte, en het toepassen in het werkcollege, de kennis beter zou blijven hangen dan met de traditionele manier van lesgeven. Maar om nu studenten 3 maanden na het toetsmoment te vragen om de toets nogmaals te doen, dat voert wat ver. Het is dan ook echt kicken dat dat nu dan werkelijk zo lijkt te zijn. Maar het kan ook dat deze lichting studenten toevallig erg goed is :)
Dus Peter ..... ik ben benieuwd naar je mening en de resultaten na deze onderwijsperiode!

dinsdag 13 november 2012



Vlak voordat ik vertrek naar Dé Onderwijsdagen zie ik een bericht op nu.nl dat Mozilla een video bewerkingsprogramma heeft gelanceerd: PopcornMaker.



Ik heb nu natuurlijk geen tijd om het uit te proberen maar het feit dat je er andere webcontent aan kunt hangen lijkt me heel interessant! Een mooie manier om je video te verrijken. Wordt vervolgd.

maandag 29 oktober 2012

Copyrightfriendly

Als docent word je steeds behoudender in het gebruiken van visueel materiaal bij je lessen. Want overal moet je (terecht) aan bronvermelding doen. Voor mooi materiaal moet je vaak betalen, doe je dat niet dan ga je illegaal bezig en loop je risico's. Vandaar dat ik blij ben met deze website:
http://copyrightfriendly.wikispaces.com/

Hier vind je allerlei materiaal dat je gebruiken kunt, wel met bronvermelding uiteraard, maar verder geen kosten. Ook voor het gebruik van geluiden en muziek kun je op deze website terecht. En daarmee staat niets je in de weg om je onderwijsmateriaal zowel visueel als auditief te verrijken!

Gebruik jij andere bronnen? Laat het me weten!

donderdag 18 oktober 2012

BoekTweePuntNul200

Het nieuwe BoekTweePuntNul200 is uit, net als het vorige deel boordevol leuke tools die door de auteurs zijn uitgeprobeerd. Daarmee word je geïnspireerd en kun je je les net even anders insteken, zodat je in je opdrachten kunt variëren.

De website biedt de mogelijkheid om op interessegebied te filteren. Je kunt dan direct naar de tools, maar de uitwerking door een auteur zie je niet. Ik zou de websitefiltering gebruiken om in het boek de juiste tool te kiezen, maakt het net even makkelijker. Met recht een Inspiratieboek!

Ook leuk om te vermelden is dat mijn collega Judith ook een practice heeft beschreven, voor de tool Pixton!

maandag 15 oktober 2012

Fransipani

Collega Frans van de Hogeschool Zuyd heeft op zijn blog een erg leuke practice gedeeld: Een interactief hoorcollege Social media en Online hulpverlening.

Samenvatting: ik heb bij een collega instelling (Fontys) een interactief college gegeven over Social media en on line hulpverlening in de jeugdzorg. De inhouden van het college zijn verkregen via netwerken. Tijdens het college werden studenten actief betrokken en er waren verschillende skype sessie met professionals. Wat mij betreft een klein succesverhaal! En het is wel een mooi voorbeeld van het TPACK model:
Inhoudelijk: verhaal over internet, social media en on line hulpverlening
Didactisch: college en vragen stellen
Technisch: gebruik makend van Powerpoint, Sliderocket, QR code, Shakespeak en Skype


Het is inderdaad een inspirerend succesverhaal! Frans heeft beschreven welke uitdagingen hij had bij het verwezenlijken van dit interactieve hoorcollege. Dankzij zijn enthousiasme, creativiteit en tomeloze energie heeft Frans het voor elkaar gekregen. En het leuke is dus dat Frans dit met ons deelt via zijn blog!

woensdag 3 oktober 2012

Leven na de FLIP?

Dat was de vraag die in onze SURF WEBstroomcommunity op Linkedin gesteld werd.

De FLIP, een uiterst handzaam videocameraatje, dat echt ideaal was om door studenten gebruikt te worden. Wat ik zelf bij de FLIP ook zo prettig vond was de goede geluidskwaliteit. Helaas is fabrikant Cisco met de productie gestopt. Vooral vanwege het feit dat met de huidige smartphones een videootje maken al heel eenvoudig ging en dat de FLIP daarmee overbodig was. Maar wat lees ik vandaag op de website van de iPhoneclub?

Flipcamera keert terug als iPhone-app Givit



Ik heb deze (gratis) app direct opgehaald en ga het eens proberen! Wordt vervolgd.

woensdag 19 september 2012

Van weblecture naar kennisclip naar ….

Voor het project Kennisclips van Saxion, dat in 2012 loopt, zijn er diverse kennisclips gemaakt. Doel van het project is om geen lange weblectures aan de studenten beschikbaar te stellen, maar om kort en kernachtig lastige onderwerpen uit te leggen, in kennisclips. Kort, maximaal 12 minuten, zodat de student direct bij de uitleg komt en zijn concentratie kan vasthouden.

In het project ging het vooral ook om het maken van kennisclips over onderwerpen die bij meer opleidingen aan bod komen. Zo kan een docent die minder snel zelf een opname maakt toch gebruik maken van de bestaande clips.

De kennisclips worden gereviewd door docenten en studenten. Nu heeft dat laatste geleid tot een wel heel leuke ontwikkeling:
Bij het bekijken van een voorbeeld van een kennisclip werden de studenten erg enthousiast. Dat wilden zij ook bij hun opleiding. Zij zouden als ervaringsdeskundigen met een lijstje onderwerpen, waarvan kennisclips gemaakt konden worden, naar hun docent gaan. Maar verder brainstormend kwamen we tot de conclusie dat het wel heel erg interessant zou zijn als een aantal lastige onderwerpen door studenten zouden worden uitgelegd in kennisclips. Dat idee sprak de reviewstudenten enorm aan en de volgende dag kreeg ik al een lijstje met onderwerpen.

Welke insteek kiezen we nu?
De studenten en de docent overleggen samen over de mogelijke onderwerpen en kiezen er enkele uit. Daarna gaan de studenten aan de slag en leggen het onderwerp zo duidelijk mogelijk uit aan de hand van bv een Powerpoint. De docent monitort dit proces inhoudelijk. De studenten vragen aan enkele medestudenten feedback en komen zo tot een heldere uitleg. Vervolgens nemen de studenten de kennisclip op. Natuurlijk is er aandacht voor de kwaliteit van de gemaakte kennisclip, dat wordt ook weer gereviewd. Maar wij zijn er zeker van dat dit weer een geheel nieuwe dimensie in de weblectures/kennisclips en daarmee in het onderwijs zal betekenen.

Zoals een van de studenten het formuleerde:
“Misschien is er een mooie balans te vinden tussen kennisclips gemaakt door studenten en docenten. Ik denk dat de moeilijkere onderwerpen door (authentieke) docenten beter aanslaan, mits ze er met passie over kunnen vertellen uiteraard. Misschien is er zelfs een combinatie mogelijk binnen 1 kennisclip, gemaakt door zowel een docent als een student. Bijvoorbeeld dat de docent de moeilijke theorie behandelt, waarna een student het in 'studententaal' uitlegt. Ik zie veel voordelen aan dit project, omdat er op deze wijze bruikbaar en vooral leuk onderwijsmateriaal ontstaat. Misschien betekent dat in de verre toekomst zelfs deels vervanging van ander lesmateriaal (boeken), wat studenten een hoop geld kan besparen en wat misschien meer effectief materiaal is.”

dinsdag 4 september 2012

Mooie binnenkomer!

Iedereen weer fijn uitgerust en klaar voor het nieuwe studiejaar? Ik wel! En ik begin gelijk met een mooie binnenkomer:

Tot 18 september is de iPhone app Pinnacle Studio gratis te verkrijgen in de App Store. Voorheen was het Avid Studio, maar nu heet het Pinnacle Studio en daarmee is de app heel herkenbaar voor mij. Wij gebruiken namelijk Pinnacle om videos te bewerken in onze kleine studios en dat bevalt ons prima.

Met deze app kun je ook heel eenvoudig je video bewerken, combineren met andere videos, titels toevoegen, geluid aanpassen, etc. Bovendien is je bewerkte video snel te exporteren naar onder meer Facebook, YouTube en Box.

Kortom: iMovie heeft er een concurrent bij!

maandag 16 juli 2012

Even makkelijk!

Zoals veel mensen ben ik echt megadruk zo vlak voor de vakantie. Dus ik maak het mij makkelijk met de DIVERSE 2012 ervaringen door je door te verwijzen naar de blog van collega Peter, die ook mee was!

Hier de terugblik en hier het videoverslag. Allemaal met dank aan Peter natuurlijk. Volgend jaar Osnabruck!

Fijne vakantie allemaal :)

maandag 2 juli 2012

DIVERSE 2012

Vanaf morgen, 3 juli 2012, ben ik te vinden op de DIVERSE 2012, dit keer in leuven.

Zoals de website vermeldt: DIVERSE is the leading conference regarding all aspects of video and videoconferencing in education: teaching, research, management, etc. This includes the convergence of these technologies; the emergence of new possibilities such as "presence production" for learning, interactive television, virtual reality and computer games techniques, and handheld access to moving images."

Samen met Esther van der Linde van de HAN houd ik een presentatie over de Flipped classroom, inderdaad, in het Engels. Ik heb er zin in en zal na afloop op dit blog verslag doen!

maandag 25 juni 2012

CloudOn

Ken je CloudOn al? Een heel handige (gratis) app als je in MS Office 2010 wilt werken op je iPad. Ik geef toe, in het begin moet je wel even opletten. Vrijwel alle functionaliteiten zitten er in, maar omdat je scherm minder breed is, is het soms even zoeken. Maar dat went snel!

Je documenten worden bewaard in Dropbox, Google Drive of Box. Omdat ik Box eigenlijk niet gebruik (het duurt me te lang voordat je er een bestand op hebt staan) dacht ik, ik probeer dat eens. En dat lukt prima! Ook handig is dat je Officebestanden die je via de mail krijgt kunt bewerken in Cloudon en daarna bewaren in Box.

Kortom: een aanrader! Ook voor Android.

zaterdag 23 juni 2012

Bejaard zijn, respect!

In de Telegraaf van vandaag een reportage over de ervaringen van een journaliste in een verouderingspak. In dat speciaal ontwikkelde pak ervaart zij hoe het is om als bejaarde in onze snelle maatschappij te functioneren. Er zijn allerlei functionaliteiten in opgenomen. Zo is het zicht vervaagd en de kleuren zijn afgevlakt; het gehoor is afgenomen; de bewegingen worden stram; evenwicht vinden is lastig; fijne motoriek is weg; etc.

Ik vind dit wel heel bijzonder. Niet alleen leidt het tot meer begrip en respect voor de bejaarde medemens, maar is het voor ieder die zich bezighoudt met het ontwikkelen van producten voor deze doelgroep eigenlijk een must. Denk aan architectuur/bouw, productontwerp en interieurontwerp, maar ook vanuit gezondheidszorg en maatschappelijk werk is dit interessant. Het echt aan den lijve te ondervinden wat de bejaarde mens ervaart zal je blik veranderen! Hieronder de videoreportage van de Telegraaf.

zaterdag 16 juni 2012

Evernote Clipper met dank aan Henny

Van je collega's leer je nog eens wat. Collega Henny zette op onze Yammer de tip met Evernote Clipper. Hiermee kun je in Safari webpagina's binnen halen in Evernote.

The Evernote Clipper is a great way to add URLs and sites to Evernote notebooks. It is a bookmarklet javascript that one can place on their browser bookmark bar to quickly select. But, in iOS, you don’t have that kind of functionality. Good news is the bookmarks function in Safari on iOS does allow execution of javascript. Works well on iPad, works okay on iPhone.

Lees verder op deze website.

Ik heb het net even geprobeerd en het is inderdaad heel handig. Om de code van de text file niet over te typen, heb ik die naar mijzelf gemaild, geselecteerd en geplakt.

Volgende maand ben ik naar de DIVERSE 2012 in Leuven en dan kan ik snel het programma nog even bekijken in Evernote op mijn iPad!

woensdag 13 juni 2012

Knowledge graph van Google

Knowledge graph, om informatie te verbinden. Dat kan van alles zijn: persoon, film, boek, etc. Wat zeggen ze er zelf over: a huge collection of the people, places and things in the world and how they're connected to one another. This is how we’ll be able to tell if your search for “mercury” refers to the planet or the chemical element--and also how we can get you smarter answers to jump start your discovery.

When you search for things, people, or places that Google knows about, we can use the Knowledge Graph to enhance your search results. Find the right thing The words you search with can often have more than one meaning. With the Knowledge Graph we can understand the difference, and help you narrow your results to find just the answers you're looking for.

Get the best summary See key facts about your search with the most useful and interesting information for that particular topic, based on the questions other people have asked.

Go deeper and broader Make unexpected discoveries and explore a topic more deeply with a springboard of information at your fingertips. What you find may surprise you!


Helaas werkt het nog niet in de Nederlandse Google, maar je kunt in google.nl rechtsonder kiezen voor Google.com in English. Als je dan een zoekterm intypt dan zie je links de gewone zoekresultaten, maar rechts het overzicht met informatie. Probeer het maar!

vrijdag 8 juni 2012

Mediawijsheid PRO

Op een of andere manier kwam ik terecht op de website Mediawijsheid PRO: Navigeren in de mediasamenleving voor gevorderden ! Nu vind ik mijzelf zeker geen gevorderde in dit gebied. Ik blog wat, twitter en yammer heel af en toe en Facebook heb ik vooral om te weten wat het kan en doet. Dus is dit niets voor mij?

Het maakt me toch nieuwsgierig. De website vertelt: Mediawijsheid PRO verzamelt de verrassendste, spannendste en diepzinnigste inzichten over media en hun invloed op onze levens. En tot mijn grote verrassing is het een bron van informatie, gecombineerd met foto's, filmpjes, achtergrondinformatie en onderzoeken. Ontsloten in hoofdstukken op ISSUU. Kortom een mooi en rijk geheel.

Ik merk wel dat ik dan op de video bij het onderwerp klik, maar dat werkt natuurlijk niet. En dat is jammer, zeker voor zo'n goed initiatief! Je komt wel via de links in de tekst bij de extra informatie, maar het leent zich zo mooi voor een interactief boek.
Het is een leuk idee dat de informatie wordt bijgehouden. Ga er maar aan staan, in deze tijd waarin je overspoeld wordt met nieuwe ideeën en ontwikkelingen. Alles gaat razendsnel. Alleen daarom al ga ik dit bijhouden want petje af als dat lukt. Het idee is echt gaaf!

maandag 4 juni 2012

Movietrader!

Mijn collega Judith heeft op onze Yammer een bericht geplaatst over Movietrader onder de titel: Hoe combineer je serious games en kennisclips. Trigger was een bericht op de Vives, het vakblad ten behoeve van (ict)vernieuwingen in het onderwijs. Het idee is van Ilse Godtschalk en is bekroond met de Gouden Kans publieksprijs, dé publieksprijs prijs voor de meest innovatieve ondernemer van Noord-Holland 2012.

Movietrader: maakt van elke online video een interactieve quiz! Spannende videoquizzen die iedereen kan maken op basis van YouTube films of eigen online video materiaal. Een erg leuk en innovatief idee dat uitstekend in het onderwijs kan worden ingezet. Kijk op de website!

Een video uitleg is er natuurlijk ook:

vrijdag 1 juni 2012

iPad tip

Sinds enige tijd heb ik een speciale softtouch pen voor mijn iPad. Reuze handig maar ... als ik een programma wil afsluiten moet ik met mijn vinger de homeknop indrukken, volume aanpassen gaat ook lastig. Ik zou dat graag met de pen doen, maar dat werkt natuurlijk niet. Totdat .... mijn zoon op zijn iPhone problemen had met de homeknop. Die functioneerde niet meer en hij moest telkens de telefoon uit en weer aanzetten om te schakelen tussen programma's.

Ik heb op Google rondgekeken en vond een goede tip: Ga naar de Instellingen, kies Algemeen, dan Toegankelijkheid en vervolgens zet je de Assistive touch aan. Je krijgt dan een witte knop in je scherm te zien. Deze virtuele witte knop kun je schuiven naar de plek waar je hem in je scherm wilt hebben.


Als je er op tikt kun je kiezen voor Thuis, Favorieten, Gebaren of Apparaat. Tik je op Thuis dan is het alsof je op de homeknop hebt gedrukt. Een uitkomst voor mijn zoon.

Maar het bracht me op een idee: Dit is ook handig als je met een pen werkt. En nu gebruik ik deze virtuele mogelijkheid dagelijks. Natuurlijk voor de homeknop, maar ook om in Apparaat met de pen bv het geluid harder of zachter te zetten of het scherm vast te zetten.

Ik had dit nog nergens gelezen, vandaar dat ik het nu op mijn blog zet. Je hoeft de pen niet neer te leggen maar kunt gewoon je iPhone of iPad ermee bedienen!

donderdag 31 mei 2012

De bron van een afbeelding

Via de website van MindShift kwam ik op een artikel terecht waar prachtig uit de doeken wordt gedaan hoe je achter de bron van een plaatje kunt komen. Nodig om correct bronnen te kunnen vermelden. Zie hier de link naar het artikel.

Er staat een complete handleiding met printscreens, zodat het heel duidelijk is wat je moet doen. Kortom, een aanrader! En nu we toch bezig zijn: Je kunt je op de blog MindShift abonneren en daarmee veel interessante informatie ontdekken. Ik ben er blij mee.

zondag 20 mei 2012

CSI games

Learn forensic science and apply your knowledge!
Zo zie je maar weer wat een invloed een TV-serie kan hebben op het leren van de mens. Sinds de komst van de CSI-series stijgt de belangstelling van studenten voor opleidingen die zich met deze crime science bezig houden. Geef je opleiding iets van CSI mee in de naamgeving en succes verzekerd! Zo zijn er al verschillenden chemie-studievarianten die kunnen rekenen op een goede instroom.

Maar wil je als gewoon mens ook eens meedoen in het fascinerende domein van de crime science, doe dan een CSI-game!

Er zijn 4 verschillende cases, een vijfde is in de maak. Ik heb even de eerste case (rookie) bekeken. Je kunt vooraf een kennistest doen om verder te kunnen, nou dat lukte dus niet. Ik ging gewoon aan de studie. Er zit geen geluid bij, alles in in tekst en plaatjes, maar er zijn wel video's. Ik kreeg er een voorgeschoteld die ik eigenlijk niet verder wilde zien. Zeer leerzaam en leuk om te doen. Maar het lijkt me ook echt een mooie aanwinst als je het als docent bijvoorbeeld hebt over toxicology en de basisprincipes speels wilt uitleggen.

Enkele reviews:
-this is cool cause this is the type of stuff i want to get into. —Student
-I think it was awesome playing this game..It was pretty interesting and I learned how to use scientific METHOD. —Student
-amazing,i've never had the chance to visit this site when i was in college...very informative and interactive,...it adds on my previous knowledge on forensics...thanks very much.. —Teacher
-kinda fun,thrilling and educating since i'm a biology student —Student
-My students LOVE this site! —Teacher
-I've worked in a medical examiner's office, and I found this to be highly entertaining as well as informative. It's wonderful that this avenue of science is portrayed in an easy to understand manner that is also interesting. Educating people about science is always a valuable thing.

Ga het zelf eens uitproberen!

woensdag 16 mei 2012

Digital literacy

Onlangs ben ik op de Blackboard Teaching&Learning Conference in Antwerpen geweest. Wat was dat ontzettend leuk en interessant. Juist doordat alles rond Blackboard draaide, was er altijd met iedereen een bepaalde gemeenschappelijkheid en dus gespreksstof. Ervaringen uitwisselen, tips geven, dingen die niet lukken delen. De conferentie was goed opgezet met plenaire informatiebijeenkomsten door Blackboard en verschillende interessante workshops waar uit gekozen kon worden, dat is nog niet zo bijzonder. Wel bijzonder was dat het echt vroeg begon en de dag laat eindigde. En dan toch tot en met de laatste workshop fris blijven, een pluim voor de sprekers!

Highlights voor mij waren de roadmap, wat komen er veel interessante ontwikkelingen aan, en de mobile ontwikkelingen. Vandaag is de Blackboardmobile app van een update voorzien waardoor de student een toets kan doen via een mobile device! Daarnaast merkte je dat er veel aandacht is om de docent op een efficiëntere manier te laten werken. Beoordelen met rubrics, feedback geven en daarbij video inzetten, gebruik van analytics.

Ook een presentatie over een portfolio in Blackboard die als leermodule is opgezet en waarvoor widgets beschikbaar zijn. Maria Papaefthimiou presenteerde dit alles namens de University of Reading. Op haar blog vind je meer informatie.

Ikzelf heb een post geschreven voor onze icto website, over Digital literacy.

Volgend jaar ga ik er echt alles aan doen om weer naar de Blackboard T&L te kunnen gaan!

woensdag 9 mei 2012

Docenten enthousiasmeren? Houd een Inspiratiedate!

Gisteren was het 8 mei 2012, de dag van de Inspiratiedate van de academies Gezondheidszorg en Mens&Maatschappij! Met als ondertitel: Meester(lijk) en gezel(lig). En deze vlag dekte de lading uitstekend. Docenten willen best wel geïnspireerd worden, willen best wel eens wat proberen, maar de onderwijstaken kosten veel tijd. Dus was de opzet van onze Inspiratiedate als volgt:

Veel en korte presentaties,op een TEDx-achtige manier, van collega's die iets (meestal met ICT) in het onderwijs hebben uitgeprobeerd. Ook als je maar heel kort kunt komen, heeft het zin, want er is steeds een andere spreker. Vind je iets interessant? Dan kun je de collega benaderen. Vinden meer docenten iets interessant? Dan organiseren we een workshop!

Deze formule werkte geweldig! In 80 minuten kwamen er 10 sprekers plus een virtuele introductie door Dirk de Boe van Edushock aan bod. Ieder had 5 minuten, als de laatste minuut aanbrak was er een signaal dat de spreker moest afronden. Als allerlaatste was er een online evaluatie, met een heel goed resultaat! Er waren ruim 60 belangstellenden en de reacties waren zeer positief. vandaag is The day after en je zou verwachten dat het enthousiasme wat zou zijn geluwd. Niets is minder waar. Zoveel reacties dat het zo inspirerend is geweest, ook van mensen die niet geweest zijn. Die hebben het gevoel echt iets te hebben gemist en vragen wanneer er weer een Inspiratiedate georganiseerd wordt! Hebben we het gouden idee? Wij denken absoluut van wel.

Inmiddels zijn er meerdere academies die belangstelling hebben voor het draaiboek. Toverwoorden zijn volgens ons: kleinschaligheid, eigen collega's, kort en prikkelend! Daarna wel enkele vragen stellen om in kaart te brengen waar men meer van wil weten (tbv workshops) en wat men voor tips heeft.
Een Inspiratiedate is trouwens niet alleen mooi voor docenten die geïnspireerd willen worden. Ook de docent die "zijn/haar" trigger presenteert staat even in de spotlights.
Wat passeerde zoal de revue? Socrative, e-Pitch, kennisclips, audio/video feedback, video voor PR, Powerpoint voor formatief toetsen. En steeds de insteek die de docent daarbij gekozen heeft. Vooraf kregen de presenterende docenten de volgende leidraad: Je bent met een (ICT) tool aan de slag gegaan. Wat trok je aandacht zodat je er iets mee wilde gaan doen in je onderwijs. Welk idee had je daarbij voor ogen? Hoe heb je het aangepakt? Wat is het resultaat? Hoe zijn de reacties? Hoe ga je nu verder?

Tot slot: Ik hield zelf een presentatie over lokpaarden, dat was mijn grootste trigger van de Edushock Experience, zie blogpost. En het leuke is dat deze geweldige metafoor al door een aantal docenten is opgepakt!

zaterdag 21 april 2012

Slechte docenten!

Zaterdag 14 april twee berichten in de krant:
Veel leraren op de havo geven slecht les.
Juf Sandra krijgt energie van kramen.

Op het oog totaal verschillend, maar toch:
Kijkend naar de vele taken die docenten tegenwoordig naast hun core business moeten uitvoeren is het geen echt wonder dat zij dat niet allemaal kunnen bijbenen. Lesgeven, en liefst met moderne middelen om aan te sluiten bij de belevingswereld van hun leerlingen. Maar daarnaast: veelvuldig overleggen over onderwijsverniewing, hoe kan alles ook efficiënter, zich verder professionaliseren, werken aan deskundigheidsbevordering (soms moeten docenten verplicht aan de studie), de leerlingen/studenten monitoren en hun voortgang in de gaten houden, zorgen dat alle documentatie voor de inspectie/accreditatie op orde is, bewaken van de kwaliteit van het onderwijs, etc, etc. Allemaal heel belangrijke zaken maar met elkaar wel veel. Waar haal je als docent de energie nog vandaan. Het komt uit de lengte of uit de breedte. Let wel: Dit is geen pleidooi voor slechte docenten, maar wel voor enig begrip voor waar men mee te maken heeft. Ooit koos de docent voor het onderwijsvak, dat zou de hoofdmoot moeten zijn en niet het vergaderen, admninistreren en bijscholen.

En het bericht van Juf Sandra dan? Dat is een docente die heeft besloten de ratrace te verlaten. Zij kon geen onderwijs geven zoals haar dat altijd voor ogen stond, met aandacht voor de leerling. Zij heeft gekozen voor een nieuw vak. Een waar ze energie van krijgt en waar ze ook nog met kinderen bezig is: De kraamzorg.

Ik zie het als mijn taak om docenten zo goed mogelijk te adviseren en te ondersteunen bij de mogelijkheden die ICT kan bieden om niet alleen het onderwijs aantrekkelijker te maken voor de studenten maar ook leuker en efficiënter voor de docenten zelf. Tot slot nog de kanttekening dat er echt nog docenten zijn die ondanks alle drukte het toch aandurven om met nieuwe, innovatieve zaken in het onderwijs aan de slag te gaan. Deze docenten moeten gekoesterd worden, dat zijn de lokpaarden die elke organisatie nodig heeft.

dinsdag 3 april 2012

Bubblr en Bookr

Russell Stannard is internationaal bekend met zijn TeachertrainingVideos.com website. Tijdens de BETT show 2012 in Londen heb ik een lezing bijgewoond en die was super. Hij vertelde over het feedback geven bij studentopdrachten. Daarbij gebruikt hij het screencastprogramma JING. Sinds die tijd ben ik geabonneerd op zijn nieuwsbrief en die ontving ik vandaag weer. Wat mijn aandacht trok was Bubblr/Bookr.

Met Bubblr kun je Flickrfoto's van teksten voorzien en maak je er een strip/cartoon van. Met Bookr maak je een digitaal fotoboek, heel mooi zoals het fotoboek in een blog embed kan worden. Dit kunnen interessante tools zijn om studenten weer op een net wat andere manier een product te laten inleveren. Enige is dat het alleen met Flickr werkt, maar dat hoeft geen belemmering te zijn. Kijk hier voor de trainingvideos.

maandag 2 april 2012

Scene&Heard

Dit keer een heel interessant app: Scene&Heard. Met deze app kun je audio/video toevoegen aan delen van een foto. Een demovideo zie je hieronder:



De insteek is duidelijk voor lager onderwijs, maar toch. Het zou een mooie studentopdracht kunnen zijn om met foto's een situatie in te schatten. Door dit in een forum te plaatsen kunnen anderen erop reageren.
Het lijkt me interessant te zien hoe een en ander wordt geinterpreteerd en wat dat zegt over de persoon die de interpretatie maakt. Volgens de makers ervan kun je deze app onder meer ook gebruiken voor instructies (en dan stap voor stap) en oorzaak-gevolg situaties. Ook interessant voor al die gelegenheden waar je met hotspots wilt werken.

zondag 1 april 2012

Pencasts

Onlangs zijn er twee Livescribe pennen aangeschaft zodat docenten pencasts kunnen maken en ermee kunnen experimenteren. Je schrijft op speciaal papier en neemt dan het geschrevene op. Als je er mondeling een toelichting bij geeft wordt die gekoppeld aan het geschrevene. Je slaat het resultaat op als pencast of als pdf. De laatste kun je in de nieuwste Acrobat Reader versie terugzien en afspelen. De student ziet de opbouw van bijvoorbeeld een uitleg met het bijbehorende geluid.

De eerst pen is sinds 2 weken bij een wiskunde docent van de academie Ruimtelijke Ontwikkeling en Bouw (ROB). Om hem niet teveel te belasten met uitzoekwerk, heb ik het weekend tevoren de pen geïnstalleerd en uitgeprobeerd. Toen het aan de docent uitgelegd met de woorden: Als nu iets niet goed lukt, niet de pen in een hoek gooien maar een seintje geven, dan zoeken we het samen uit. Nou, binnen 2 dagen had hij enkele uitwerkingen van lastige opgaven in een pencast verwerkt. En dat al naar de studenten ge-emailed met een cc naar enkele collega's. Hij is erg enthousiast! En dat draagt hij over op een aantal collega's. Hij heeft nu allerlei ideeën om met de pencast uit te werken. Niet alles doet hij op deze manier, maar wel die uitwerkingen waarvan bekend is dat studenten er moeite mee hebben. Het lijkt hem ook erg handig voor collega's die bouwconstructies uitwerken, en om detailtekeningen te maken met uitleg.

En de tweede pen? hoor ik je denken? Die gaat misschien naar een rekendocent of naar een docent van onze technische academie. Maar er hebben zich ook al docenten van ROB voor gemeld :)

Wat het vermelden waard is, is dat de chat op de website van de schrijfopshop waar wij de pennen hebben gekocht, echt supergoed werkt. Alle (domme) vragen worden snel en goed beantwoord.

dinsdag 27 maart 2012

Steve Jobs school

Gisteren hoorde ik het al, later was het bij DWDD ..... de Steve Jobs school. Ingegeven door de wens van Maurice de Hond om zijn dochter eigentijds te laten leren. Er is zelfs een video op YouTube beschikbaar waar de filosofie wordt uitgelegd.



Ik mis het echte leven hierbij, alles gebeurt virtueel. Men heeft het over keuzes van de leerling: Alleen aan de slag of virtueel met elkaar verbonden. En het echte contact met andere leerlingen dan? Live, face to face? Het voorbeeld van de keuken bij DWDD liet zien hoe leuk het was om in een virtuele keuken te koken. Ik griezelde daarvan. Niet koken in een virtuele keuken maar echt de handen vuil maken bij het echt koken en daarna echt de boel weer opruimen, naar mijn idee leer je daar veel meer van.

Waar blijven de sociale vaardigheden, communicatie, het aflezen en uiten van echte emoties, de bodylanguage? Het idee is interessant maar weer is er iemand die afgaat op de hedendaagse tools (en dan nog beperkt tot iPad met apps) die er zijn in plaats van te beginnen bij de basis van het leren, de didactiek. De verschillende tools daarbij worden op basis van het gewenste didactische doel er later bij gekozen.

Ik heb het idee dat dit een trigger is om mensen aan het denken te zetten en niet om echt een dergelijk eenzijdige school op te starten. Of heb ik iets gemist en zie ik het verkeerd?

maandag 12 maart 2012

Gelukkig hebben we de foto's nog!

Vandaag op Twitter de foto's van de Edushock Experience. Leuk die te zien en zo de dag te herbeleven. Het goede gevoel is nog steeds aanwezig! Let op de wel heel kleurrijke foto bij de aluminium caravan ;)

zaterdag 10 maart 2012

Ik, een lokpaard

Afgelopen woensdag 7 maart ging ik met 2 collega's naar Nijmegen, naar de Edushock Experience. Dat had ik in een eerdere post al aangekondigd. Wat ik kon verwachten wist ik niet, maar het begon al goed met de prachtige locatie in het Vasim gebouw. Een neonletter Welcome op een oud industrieel gebouw.

Er was veel belangstelling vanuit verschillende rollen in het onderwijs en ook de presentaties en work shocks werden vanuit verschillende invalshoeken gegeven. Hier een link naar het programma.
Opvallend was dat er geen nadruk op ICT-tools werd gelegd en dat het absoluut geen zweverig geheel was. Creativiteit van denken, inspiratie, open minded, onconventioneel, eerlijk, vernieuwend. Dat zijn voor mij de trefwoorden van de dag. En ik ontmoette live ook Dirk de Boe, een van de initiatiefnemers van Edushock.

De presentaties werden op de TED manier gedaan en waren heel interessant. Meest getriggerd werd ik van het lokpaard. Je leest het goed:
Sandra van Kolfschoten hield een presentatie en verduidelijkte het lokpaard idee. We weten allemaal nog het verhaal van de paarden die bij Marrum op een kluitje stonden terwijl om hen heen het water hoger en hoger werd. Niemand wist een manier om ze weg te krijgen, totdat er enkele lokpaarden werden ingezet. Vooraf was niet bekend of dit zou lukken, maar men heeft het geprobeerd en met succes. De paarden werden zo gered van de verdrinkingsdood.
Wat heeft dat nu met het onderwijs en vernieuwingen te maken? Welnu. Om ons heen veranderen allerlei zaken, van organisatorisch, inhoudelijk, wat er in de wereld om ons heen gebeurt. Allemaal van invloed op het onderwijs als stijgend water om ons heen. Dan heeft men, net als de paarden, de neiging tegen elkaar aan te kruipen en hopen dat het vanzelf goed komt. Wat dan helpt zijn lokpaarden die mensen in beweging krijgen en wakker schudden. Laten zien dat er andere richtingen zijn. Als eenmaal het werk van het lokpaard lukt, komt de grote groep vanzelf mee. Lokpaarden tonen lef en vertrouwen! Een prachtige metafoor!

Het was een bruisende bijeenkomst waar ik veel energie en inspiratie van kreeg en erg blij van werd. Puzzelstukjes in mijn manier van denken en doen werden verklaard en er waren veel gelijk gestemden. Ik ontdekte die dag dat ik een lokpaard ben, en daar ben ik trots op!

Hieronder de mooie video van Micky Nijboer die vertoond werd, ik krijg nog steeds tranen in mijn ogen als ik kijk.



De tekst van Sandra vind je hier.

vrijdag 17 februari 2012

Scannen met je iPhone

Het gebeurt me regelmatig dat ik een brief, rekening of iets dergelijks even zou willen scannen of kopieren, maar er is geen scan/kopieerapparaat in de buurt. Meestal maak ik dan een foto die ik dan naar mijzelf email. Nu is er een handige app die dat beter kan: Genius Scan.
Genius Scan turns your iPhone into a pocket scanner. It enables you to quickly scan documents on the go and email the scans as JPEG or PDF.

Het werkt prima! Mooie vind ik dat je kunt selecteren welk deel van de scan je wilt bewaren. Je kunt je scan delen op Facebook en Twitter, emailen en uploaden naar andere apps. Uploads naar Dropbox, Good Reader en enkele andere zitten in de gratis versie. Uploads naar andere apps als Box, Google Docs, Evernote, etc. zijn beschikbaar in de betaalde versie (2,39 euro).

maandag 13 februari 2012

Hebben we nog scholen nodig?

Dat was de boodschap die mijn collega Alexander, bij het doorsturen van dit bericht, meestuurde.

Massachusetts Institute of Technology (MIT), one of the world's top-rated universities, has announced its first free course which can be studied and assessed completely online.
Het gaat niet om een lichte versie van de echte cursus, maar om een speciaal voor het online leren ontwikkelde module. Dat betekent een virtueel lab, e-books, weblectures, online discussie, .. Er wordt bij succesvolle deelname aan het eind van de cursus een certificaat verstrekt. De studenten die meedoen tekenen een " honour code" dat zij zelf de assessments doen en werk inleveren. In de toekomst zal er een identiteitscheck plaatsvinden.

Waarom doet de MIT dit? Omdat zij van mening is dat er veel meer mensen hun onderwijs willen volgen dan nu het geval is. Met het gratis aanbieden is het voor iedereen mogelijk.

Zouden er nog scholen nodig zijn? MIT gaat daar wel vanuit en blijft de 'gewone' cursus aanbieden, waarbij het online materiaal ook beschikbaar is. Er is wel een onderscheid: Deze studenten volgen het volledige programma en krijgen het diploma dat daarbij hoort. Geen certificaten dus.

vrijdag 10 februari 2012

Nancy Duarte: The secret structure of great talks

Regelmatig kijk ik rond wat anderen voor interessants te melden hebben. Nu via Linkedin en mijn zusje kwam ik bij Dirk de Boe (Edushock) terecht die een TEDx presentatie aanraadde. De spreker is Nancy Duarte:

From the "I have a dream" speech to Steve Jobs’ iPhone launch, all great presentations have a common architecture. At TEDxEast, Nancy Duarte draws lessons on how to make a powerful call-to-action.

Het is een zeer interessante insteek van Nancy. Helaas is het videobeeld niet vloeiend, maar wat ze vertelt en laat zien vind ik geweldig! Het geeft handvatten voor een presentatie die mensen boeit en zal bij blijven. Dat is zeker ook interessant in het onderwijs!

donderdag 9 februari 2012

Weblecturesbijeenkomst en HANdige tips

Afgelopen dinsdag was er een bijeenkomst van de Community Weblectures (onderdeel van de SURF SIG WEBstroom) en we waren dit keer te gast bij de UvA. Het was een prima bijeenkomst met interessante presentaties.
's Ochtends over Webcolleges aan de UvA, the next step met de plannen en het beleid voor de komende jaren. Tijdens de lunch was er een rondleiding door de studio's en montageruimtes van het AudioVisueelCentrum. Wat een spullen, om jaloers te worden.
's Middags waren er presentaties: van Frank Thuss (HAN) over mobile learning, Leo de Jong zette ons aan het werk voor de website weblectures.nl en Koos Winnips (RUG) rondde de dag af met resultaten van een onderzoek naar effecten van weblectures.
Natuurlijk hoor je veel, spreek je mensen en in de trein terug ga je bezig met de informatie verwerken. Vooral dat wat Frank vertelde triggerde mij. Hij had het over de mogelijkheden met de app Coach's eye en dat ben ik in de trein gaan uitproberen. En ik ben erg enthousiast! Frank heeft er al een tijdje geleden over geblogd. Hier de link daarheen. Hij heeft echt gekozen om over apps in het onderwijs te bloggen en ik vind dat fijn!

woensdag 8 februari 2012

Glazen bol

Vandaag stuurde collega Peter een videolink naar A day made of glass. Reclame, dat wel, maar fraai verpakt in een uitdagend toekomstbeeld. Alhoewel, enkele voorbeelden zijn al mogelijk, de toekomst komt snel dichterbij....

zondag 5 februari 2012

Offline video's kijken met Spool, save it for later

Met de gelimiteerde data abonnementen is het handig als je offline content kunt bekijken. Met de tool Spool kan dat.
Hoe werkt het? Je installeert de Spool plugin voor je browser op de PC, vervolgens de Spool app op je mobile device. Als je op internet iets tegenkomt dat je later wilt bekijken, dan bewaar je dat met Spool. Alles wordt gesynchroniseerd met je mobile devices en wordt offline beschikbaar gemaakt. Vanaf je mobile device kun je dat vervolgens bekijken. Het werkt zowel op de iOS als op Android. Helemaal bijzonder is dat de content naar HTML5 formaat wordt omgezet. Flash is dus niet nodig.

De mensen achter Spool doen dat wel slim: Je vraagt om uitgenodigd te worden om mee te mogen doen. Dan komt je op een lijst. Als je deze link gebruikt om "uitgenodigd" te worden, schuif ik een stukje hoger op de lijst en ben ik ook eerder aan de beurt voor een account :) Dan kan ik eens uitproberen of het echt allemaal zo eenvoudig gaat!

dinsdag 31 januari 2012

Edushock Experience

Op 7 maart vindt in Nijmegen de Edushock Experience plaats. Sinds begin dit jaar ben ik lid van de Edushock Linkedin-groep en verbaas me over het feit dat er zoveel discussie activiteit is. Overweldigend! Het maakt wel dat ik me afvraag wat ik nog zou kunnen toevoegen, maar dat is een kwestie van tijd denk ik.
Waar staat Edushock voor? Het is een oproep tot meer creativiteit en innovatie in het onderwijs en daarbij wordt uitgegaan van vernieuwing van het onderwijs van binnen uit. Daartoe stellen ze vragen als Hoe kun je met meer passie en plezier vormgeven aan het leren van de toekomst? Hoe laat je je niet langer meedrijven met de stroom maar word je zelf een trendsetter? Hoe pak je dat concreet aan?
Zij hebben het dan ook over onderwijzigers. Meer weten, kijk op de website.

En dan op 7 maart de Edushock Experience. Ik ben erbij, jij ook?

EdushockExperience from Guido Crolla on Vimeo.

zaterdag 28 januari 2012

Panopto app!

Zoals wellicht bekend gebruikt Saxion de Panoptosoftware voor het opnemen van weblectures. Elk jaar, in januari, verschijnt een update met nieuwe functionaliteiten. Ook wij leveren feedback met wensen die we graag vervuld zouden zien. Een van de dingen was het versneld en vertraagd kunnen afspelen van de weblectures. Dat is met deze update naar Panopto 4.1 voor elkaar. Panopto luistert goed naar de feedback en verrast ons elk jaar weer. Dit jaar komen ze met een app!

The iOS app version of the software, appearing soon in the iTunes App Store, lets students view, search, record, and add notes to media on their Apple devices and then submit the recordings as assignments. That media can consist of video, slides, and screen capture.

Recording can also be done on a Mac or Windows PC. Once a student has submitted a recording, it sits in a dropbox that other students can't see or modify, but that the instructor can view. The instructor can use Panopto's notes functionality to provide synchronized feedback within the presentation.


Dit biedt weer zoveel nieuwe didactische mogelijkheden!
Ik ben benieuwd naar de voorwaarden en hoe het in de praktijk gaat werken. Als de app er is ga ik er natuurlijk direct mee aan de slag en ik zal mijn bevindingen met jullie delen.

Hier kun je een samenvatting lezen. Nog meer weten? Dat kan op de Panoptoblog.

maandag 23 januari 2012

Video annoteren

Vorige week heb ik een presentatie verzorgd voor de e-learning werkgroep van de NVMO. Daar heb ik ook zelf weer iets gevonden: VideoANT, een gratis video annotatie tool. Zie hier mijn eerste test.



NB Annotatie 7 is door een collega toegevoegd. Als je afspreekt met studenten dat zij hun naam erbij zetten, kan een video door meerdere mensen becommentarieerd worden. Interessant.

Een andere spreker vertelde tijdens zijn presentatie dat er ook websites en ander leermateriaal aan de video werd toegevoegd waarmee de student werd uitgedaagd actief te participeren, met recht een verrijking. Ik heb afgesproken dat ik contact op ga nemen, want dit is voor mij een echte trigger!

vrijdag 20 januari 2012

BETT 2012 en e-books

Voor mij begin 2012 goed: Afgelopen week was ik op de BETT 2012. Voor mij was de informatie over het zelf maken van een e-book de grootste trigger. Ik heb een presentatie hierover bijgewoond van Andrew Rhodes, director of technology International school of Stavanger.
Hij vertelde over de mogelijkheden met de apps Bookcreator en Pages.


Met BookCreator maak je een epub op de ipad dat snel gedeeld kan worden met anderen, bijvoorbeeld in je klas. Het is een eenvoudige manier om een ebook te maken, compleet met foto’s, video’s en geluid, ook zelf opgenomen audio. Kijken doe je snel met iBooks sharing, maar delen met anderen doe je met iFiles of met Mover+. Een tutorial vind je in het main screen.
Wil je een complexer ebook, dan kies je Pages, create and share ePub.
Hier kun je met meerdere hoofdstukken werken. Pages heeft een gratis template met best practices die je naar eigen wens kunt aanpassen.


Gisteren heeft Apple een (helaas Mac)app gelanceerd om interactieve lesboeken te maken. Het ziet er zo uitnodigend en van deze tijd uit. Hier vind je meer informatie.
 
Creative Commons-Licentie
Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported licentie